2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Toplantısı Gerçekleştirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri kapsamında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri kapsamında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) heyetleri ile bakanlıkta bir araya geldi.

Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmelerde işçi ve işveren tarafı, ikramiyenin de aralarında olduğu mali konularda görüşmelerini sürdürüyor.

“Sorunların Bir Kısmını Çözdük”

Toplantının ardından konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 4 milyonluk bir topluluğun bugün kendilerinden bir rakam beklediğini belirterek, “Sendikalarımızın tamamının iş yerlerinin özel sorunları var, emek zammı var, hizmet zammı var. Onunla ilgili gece çalışmaları var, vardiya var bunlar da öyle önemli meseleler ki aynı mesele Enerji Bakanlığında da Milli Savunma Bakanlığında da diğer bakanlıklarda da var. Şimdi bugün biz aşağı yukarı bu sorunların bir kısmını çözdük. Rakamla ilgili Sayın Bakan da işveren sendikası da önümüzdeki hafta büyük ihtimalle Salı günü bununla ilgili bize bir rakam getireceklerini söylediler. Bugüne kadar Mayıs ayında hiç sözleşme imzalamadık” diye konuştu.

“Salı Günü Kamuoyuna Müspet Bir Cevap Vermeyi Ümit Ediyoruz”

Atalay, işçilerin seçimden önce sözleşmenin imzalanmasını talep ettiklerini bildirerek, şöyle devam etti:

“Uygun bir rakam verilirse ne ala verilmezse seçimden evvel illa bitireceğiz diye bir şey yok. Onun için bir an önce 3 milyonluk bir ailenin talebini yerine getirsinler. Salı günü inşallah bizim önümüze taban ücretle, tavan ücretle ilgili bir rakam getirirler. İdari maddelerde takıldığımız bir iki konu var. Onları çözerler. ülkede yaşayan işçiye veriliyor. Bir an evvel işçinin talebini karşılasınlar. Biz sendikalarla bu meseleyi beraber yürütüyoruz. İşçinin arzu etmediği, sendikaların kabul etmediği bir rakamın altına imza atma şansımız yok. Salı günü inşallah kamuoyuna müspet bir cevap veririz diye umut ediyorum.”

“Toplu İş Sözleşmesinin İmzalanması Hususunda Önemli Bir Aşamaya Geldik”

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Kamu Çerçeve Protokolü ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalarda gelinen noktayı daha ileri taşımak için verimli bir toplantı yapıldığının altını çizerek, “Bu toplantının sonucunda belli bir aşamayı geçtik, umarım önümüzdeki hafta Sayın Bakanla tekrar bir araya geleceğiz. Toplu İş Sözleşmesinin nihai noktada uzlaşması için de elimizden gelen çabayı göstereceğiz Sayın Bakan samimiyetle, TÜİS, Hak-İş ve Türk-İş olarak gerçekten bu toplu iş sözleşmesini bir an evvel sonuçlandırmak için çaba sarf ettik. Verimli bir toplantıydı ancak bütün maddelerde bir uzlaşmayı henüz yakalayamadık. Tam bir mutabakat sağlanamadı. Bunun için de çabalarımız devam edecek. 700 bin çalışanın bizden beklediği toplu iş sözleşmesini imzalanması hususunda önemli bir aşamaya geldik. Umarım önümüzdeki hafta bu işi sonuçlandırmış oluruz” ifadelerini kullandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme