Ağbaba: Bütçe Korsan Bir Önergeyle Çöp Olmuş Durumda!

Ağbaba: Bütçe Korsan Bir Önergeyle Çöp Olmuş Durumda!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda AKP’li milletvekilleri tarafından Hazine’ye 200 milyar TL ek borçlanma yetkisi veren önergeye çok sert tepki gösterdi.
Ağbaba, komisyonda yaptığı konuşmada “Sabahın 3'ünde 200 milyar borçlanmayla geliniyor. Duymadınız herhâlde. Bir daha söyleyeyim: 200 milyar! Daha bütçe bitmeden, oylanmadan bu kadar öngörüsüzlük olur mu ya?” dedi.
BU ÖNERGEYLE 2023 BÜTÇESİ DAHA GELMEDEN BİTTİ
Ağbaba şunları söyledi:
Şu anda, sabahın bu saatinde, sabah 02.53'te bir korsan önergeyle karşı karşıyayız. Olacak iş değil. Bütçe daha Meclis’te oylanmamış, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan bütçe geçmiş, yarın son günü. Bu önergeyle 2023 bütçesi daha gelmeden bitti. 200 milyar borçlanma limitinin artırılması isteniyor. Nereden bakarsanız, hangi tarafından tutarsanız elinizde kalıyor, olacak iş değil. Değerli Sanayi Komisyonunun üyeleri, siz niye buna alet oluyorsunuz? Bu sizin konunuz mu? Hadi, OHAL'i anladık, yüzde 2'yi anladık, zeytini anladık, toplu sözleşmeyi anladık, KYK'yi anladık da bu kadar olmaz. Sayın Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı burada. Sayın Başkan, yani böyle bir mazeret olabilir mi? "Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri yoruldu, onun için Sanayi Komisyonuna geldi." diyorsunuz. Olmaz, vallahi olmaz. Utanıyorum ben. 
BEN BU SAATTE 200 MİLYAR DEĞİL 200 LİRA BORÇ İSTESEM SORARLAR
Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelmesi gereken bir borçlanma yetkisi Sanayi Komisyonu’ndan çıkarılıyor. Millet bize güler. Toplayın Plan ve Bütçe Komisyonu’nu geçirin. 200 milyar lira az bir para diyorsunuz. Sayın Yılmaz, ben sizden gecenin bu saatinde 200 bin lira değil, 20 bin lira değil, 200 lira borç istesem ne yaparsın diye sormaz mısınız? Ne yapacaksınız 200 milyarı? Tam 11 milyar dolar. Söyleyecek söz bulamıyorum. Arkadaşlar, torba kanuna sokmak zaten Anayasa'ya aykırı hem Kuşoğlu hem Sayın Tarhan söyledi. Nerdeyse bir kat daha tekrar borçlanmayı artırıyorsunuz. Bu kadar öngörüsüzlük olamaz. Maliye Bakanı mı yapıyor, kim yapıyorsa... Bu kadar öngörüsüzlük olur mu ya? Bütçe bitmeden, oylanmadan 292 milyar borçlanmaya bir 200 daha istiyorsunuz. Meclis’in geleneğine aykırı, teamülüne aykırı, usulüne aykırı. 
“KOMİSYON YORULDU” DİYE BAHANE Mİ OLUR? 
OLDU OLACAK BÜTÇEYİ SPOR KOMİSYONUNA YOLLAYIN
Komisyon Başkanı “Plan Bütçe Komisyonu yoruldu” diyor, yani kabul edilecek bir şey değil. Hele hele iyi ki Sağlık Komisyonuna götürmediniz. Orada daha rahat geçebilirdiniz belki ya da Tarım Komisyonu’na ya da Spor Komisyonu’na, gecenin bu saatinde Spor Komisyonuna götürseniz belki spor olurdu. Ben 58 saat de çalışırım, 68 saat çalışırım. Biz bunca yıldır Meclisteyiz, böyle bir şeyi ilk kez görüyorum ben. Milli Eğitim Komisyonuna götürseydiniz keşke. En dinlenmiş komisyonu seçseydiniz, onlara götürseydiniz. 
BUNU ŞEYTAN BİLE DÜŞÜNEMEZ!
Bu torba yasanın sizin de içinize sinmediğini ben biliyorum, Sanayi Komisyon üyelerimizin içine sinmediğini biliyorum. Ne varsa atmışsınız içine ya. Bu torba kanun değil, çorba kanunu. 40 tane şey var; bu milletvekillerine de hakaret. Sadece bize değil hepimize hakaret. Olacak iş değil ya, olacak iş değil. Bak, vallahi ya, böyle bir şey olur mu ya? Bunu kim size söylediyse, kim teklif ettiyse alsın götürsün, kimse. Böyle bir şey olur mu? Sabahın 3'ünde bir 200 milyar borçlanmayla geliniyor. Duymadınız herhâlde. Bir daha söyleyeyim: 200 milyar, yani 200 katrilyon. Ben Komisyon başlarken dedim ki: "Bu Mustafa Elitaş, burada masum bir sebeple iki gündür sabaha kadar beklemez." dedim. Dediğim çıktı mı, çıkmadı mı? Vallahi bunu samimi söylüyorum. Yoksa Elitaş gelecek yüzde 2 barajla uğraşacak. Bunu şeytan düşünemez, gayet ciddi söylüyorum. Gecenin 03.00'ünde Mecliste, her şeyi gördüm de gecenin 03.00'ünde 200 milyar borçlanma yetkisini gizli kapaklı, kaptı kaçtı getiren bir şey görmedim ben. 
BU BABANIZIN PARASI DEĞİL!
Bu millete hakaret, size hakaret, bize hakaret, Meclise hakaret, Sanayi Komisyonuna hakaret. Hepimizin ortak görevi kendi saygınlığımızı korumak tabii ki. Ama milletten yetki alarak geldiğimiz bu Meclisin de saygınlığını korumak zorundayız. Yapmayın. Bakın, bu babamızın parası da değil. Ne Cevdet Yılmaz'ın babasının parası ne benim babamın parası; bu milletin parası ya. 200 milyar, tekrar söylüyorum, 200 milyar. Yani bir tabir var ya, "Ya dayak yememişsin ya para saymamışsın." derler ya, bakın bu cümlenin bedeli ne biliyor musunuz, bu yazdığınız bir cümle Türkiye'nin en pahalı cümlesi. Bu yazdığınız önerge 200 milyara mal oluyor bir millete, 200 milyara mal oluyor. Halkın parası, milletin parası, fakir fukaranın parası. Ne diyor Maliye Bakanı, diyor ki: "EYT'ye para bulamıyorum. Nasıl bulacağımı bilemiyorum." Efendime söyleyeyim, "Şuna para bulamıyorum." diyor.
MİLLETİN 200 MİLYAR LİRA PARASI KAPTI KAÇTIYLA İÇ EDİLMEK İSTENİYOR   
Bütçe çöktü, bir önemi kaldı mı? Bütçe çöktü, bütçe çöktü, bütçe çöktü! Yazıktır, günahtır! Ayın kaçından beri, geçen pazartesi gününden beri. Sayın Başkan, tekrar etmekte fayda var, korsan bir önergeyle 200 milyar borçlanma limitinin artırımıyla yarın oylanacak bütçe maalesef çöp olmuş durumda. Bu borçlanmanın Bütçe Kanunuyla gelmesi lazım ama bir önergeyle sabaha doğru geliyor. Burada da amaç şu: Hem kamuoyu duymasın hem burada bulunan üyeler duymasın ve bir oldubittiyle 200 milyar yani eski parayla 200 katrilyon milletin parası iç edilmek isteniyor. Millete bunun hesabını nasıl vereceksiniz, bilmiyorum. Hakikaten kaptıkaçtı bir bütçe, kaptıkaçtı bir kanun ve Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi gerekirken nerede görüşülüyor? Sanayi Komisyonunda görüşülüyor. Bunu da tekrar milletin vicdanına bırakıyorum ama böyle bir rezilliği kabul etmediğimizi de belirtmek istiyorum.

 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme