Enkaz altındakilere ulaşım için 'deprem kolyesi' geliştirildi

Bursa'da yaşayan Kemal Taş, 6 Şubat depremlerinin ardından, 'deprem kolyesi' adını verdiği bir cihaz geliştirdi. Enkaz altında kalan afetzedelerin, metal sesiyle yerlerini belli etmelerini amaçlayan kolye, pratik kullanımı ve yüksek ses iletimiyle dikkat çekiyor.

Bursa'da yaşayan Kemal Taş, 6 Şubat depremlerinin ardından, 'deprem kolyesi' adını verdiği bir cihaz geliştirdi. Enkaz altında kalan afetzedelerin, metal sesiyle yerlerini belli etmelerini amaçlayan kolye, pratik kullanımı ve yüksek ses iletimiyle dikkat çekiyor.

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen vatandaşlara yardım götürmek üzere yola çıkan Kemal Taş, geçmişte yaşadığı bir anıyı hatırlayarak dikkat çeken bir fikir geliştirdi.

Taş, o dönem öğretmenlerinin 'Deprem anında bina yıkıldığında moloz tozları soluk borusunu tıkayabiliyor. Bu nedenle insanlar sesini çıkaramayabilir. 'Sesimi duyan var mı?' diye bağırmak yerine, bir çekiç yardımıyla sesini duyurabilir,' uyarısını hatırladı ve 'deprem kolyesi' projesine başladı.

Kemal Taş, İLKHA muhabirine 'deprem kolyesi' projesini anlattı.

Taş, bu fikrin kökeninin 1999 Gölcük Depremi'nde öğretmeninden aldığı önemli bir tavsiyeye dayandığını belirtti.


'Sesimi duyan var mı?' sorusuna artık bir tıklamayla cevap verilebilecek

6 Şubat 2023 yılında, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara yardıma giderken aklına bir fikir geldiğini belirten Taş, ' 1999 yılında, 7,6 büyüklüğünde Gölcük Depremi meydana gelmişti. O dönemlerde Bursa Erkek Lisesi'nde okuyordum. Arama-kurtarma ekipleriyle bölgeye gidip tekrardan okula gelen hocamız, biz öğrencilerden iki şey rica etmişti. Birincisi, yattığınız yerde bir miktar su bulundurun; enkaz altında kalındığı takdirde ihtiyaç olur. İkincisi de, boynunuzda bir çekiç asın, dedi. Biz de kendisine, 'Hocam, çekiç nasıl olur?' diye düşünürken hocamız meseleyi anlattı: Deprem anında bina yıkıldığında, moloz tozları soluk borusunu tıkıyor. İnsan, nefes almakta zorlanıp sesi çıkaramıyor. 'Sesimi duyan var mı?' diye seslenildiğinde, çekiç yardımıyla onlara sesimizi duyurabiliriz diye önerilerde bulunmuştu' dedi.

Deprem kolyesi ne işe yarar?

6 Şubat depreminde yardım için deprem bölgesine giderken aklına 'deprem kolyesi' geldiğini vurgulayan Taş, ' Peki, deprem kolyesi ne işe yarar? Enkaz altında kalındığında, arama-kurtarma ekipleri 'Sesimi duyan var mı?' diye seslendiğinde, deprem kolyesini elimizin yardımıyla tıklatarak sesimizi duyurabiliriz diye düşündüm. Yapmış olduğumuz denemelerde, 40-50 metreye kadar sesi duyulabiliyor. Kapalı ortamlarda sesin daha fazla yankılanacağını düşünüyoruz. Bu fikir aklıma geldiğinde gidip kalıp işlemlerini yaparak deprem kolyesini çıkarttık' diye belirtti.

Kemal Taş

'Depremler olmazsa bile, bilinçlenme adına dahi olsa yapalım dedik'

Deprem zamanlarında sosyal medyada 'acınızı paylaşıyoruz', 'çok üzüldük' gibi paylaşımlar yapıldığını ifade eden Taş sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ancak acıları paylaşmak değil de, bir deprem ülkesinde yaşadığımızı bilerek 'Bu konuda ne yapabilirim?' diye düşündüğümde aklıma bu deprem kolyesi geldi. Üzerinde çalışmalar yaparak kalıplar çıkarttım ve kolyeyi ürettim. Bu çalışmayı hazırlarken, bir kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olabiliriz diye düşünerek yaptık. Depremler meydana gelmese bile, bilinçlenme adına dahi olsa yapalım dedik' diye konuştu. (İLKHA)

Bülten

Bakmadan Geçme