Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlara dikkat!
Bel fıtığı, toplumda oldukça yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olmasına rağmen, hakkında doğru sanılan pek çok yanlış bilgi mevcut.
Bel fıtığı, toplumda oldukça yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olmasına rağmen, hakkında doğru sanılan pek çok yanlış bilgi mevcut.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, bel fıtığıyla ilgili kamuoyunda sıkça karşılaşılan yanlış inanışlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Halk arasında yaygın olarak "belim ağrıyor, kesin fıtık oldum" şeklinde dile getirilen düşüncenin doğru olmadığını belirten Doç. Dr. İnanır, “Bel ağrılarının %95’i fıtıktan kaynaklanmaz” diyerek bu konuda yanlış algıya dikkat çekti.
Fıtık her zaman ağrıya neden olmaz. Doç. Dr. İnanır, “Fıtığı olduğu halde hiçbir belirti göstermeyen birçok birey var” diyerek teşhisin yalnızca ağrıya dayandırılamayacağını vurguladı.
Bel fıtığının yalnızca ağır yük taşıyan kişilerde değil, masa başı çalışanlardan ev hanımlarına kadar birçok kişide gelişebileceğini belirten uzman, kilo, uzun süreli oturma ya da ayakta kalma, yanlış spor hareketleri gibi faktörlerin de etkili olduğunu ifade etti.
“Sert yatakta yatmak iyi gelir” anlayışının da yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İnanır, yatak seçiminde kişinin kilosu ve fiziksel yapısına göre karar verilmesi gerektiğini söyledi.
Korsenin her zaman zararlı olmadığını belirten uzman, “Doktorunuz önerdiyse belli süreliğine korse kullanabilirsiniz. Ancak uzun süreli kullanım kasları zayıflatabilir” dedi.
Bel fıtığında ameliyatın son çare olduğunu belirten Doç. Dr. İnanır, “Ameliyatlar vücuda zarar verir. Zorunlu olmadıkça yapılmamalı. Karar mutlaka uzman bir komisyon tarafından verilmelidir” dedi.
Fıtığın uzman kişilerce tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan İnanır, “Asıl korkulması gereken yanlış tedavi ve gecikmiş müdahaledir” uyarısında bulundu.
Bel fıtığının tedavisinde egzersiz, kilo kontrolü, doğru duruş ve oturuş alışkanlıkları büyük önem taşıyor. Uzmanlar, hastaların uzun süre aynı pozisyonda kalmaması, çömelerek eğilmesi ve ortopedik yatakta yatması gerektiğini belirtiyor.
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hassas olduğunu ifade eden İnanır, “Hemen işe dönüş, araba kullanmak ya da uzun yürüyüşler yeni fıtıklara davetiye çıkarır. Hastalar dikkatli olmalı ve rehabilitasyon sürecine önem vermelidir” dedi. (İLKHA)
Bakmadan Geçme





