'Bölgesel kalkınma için çözüm üretmeye odaklandık'
FIRATSİFED Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık
FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, federasyonun çatı kuruluşu olan TÜRKONFED’in Ankara’da düzenlediği ‘Federasyon Başkanları Toplantısı’na katıldı. Federasyonun sorumluluk bölgesinde olan Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl'ün yaşadığı sorunlara değinen Prof. Dr. Açık, “Bölgemizin fiziksel yatırımların yanı sıra sosyal sermaye ve insan kaynakları gibi alanlarda da gelişmesi için kamudan sivil topluma tüm paydaşların uzlaşı içinde olması gerekiyor. Biz de FIRATSİFED olarak, bölgesel kalkınma süreçlerinde çözüm üreten bir aktör haline gelmeyi hedefliyoruz” dedi.
Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu'nun (FIRATSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) çatısı altındaki 31 federasyonun başkanıyla Ankara’da düzenlediği toplantıya katıldı. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Federasyon Komisyonu Başkanı Ramazan Kaya’nın da katılım gösterdiği toplantıda 26 bölgesel, 5 sektörel federasyonun çalışmaları ve stratejik öncelikleri belirlendi. Prof. Dr. Açık toplantıda, Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl'ü kapsayan FIRATSİFED bölgesinin sorunları, çözüm önerileri ve federasyonun yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıya, federasyonu temsilen FIRATSİFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Yahya Alper Bektaş da katıldı.
Prof. Dr. Yasemin Açık: “Makroekonomik göstergeleri iyileştirici yatırımlara ihtiyaç duyuyoruz”
FIRATSİFED bölgesindeki dört ilin, Türkiye genelindeki rekabetçilik sıralamasında orta ve alt sıralarda yer aldığını, istihdam ve iş gücüne katılımlarının ise ülke ortalamasının altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Açık, “Buna karşın illerimizin işsizlik oranı ülke ortalamasından daha düşük. Ancak işsiz sayımızın daha az olmasına rağmen istihdam ve iş gücüne katılımda ortalama altında kalmamız, bölgemizde ekonomik faaliyetlerin yeterince gelişmediğini, kayıt dışılığın fazla olduğunu, kadınların iş gücüne katılımının yetersizliğini gösteriyor. Hiç kuşkusuz deprem felaketi de bölgemizdeki demografik yapıyı ve iş gücünü etkiledi. Dolayısıyla bölgemizin önünde uzun ve zorlu bir yol var. Tüm bu sorunlarla baş edebilmek ve fırsatları değerlendirebilmek için yalnızca fiziksel yatırımlara değil, aynı zamanda sosyal sermayeye, insan kaynaklarına ve makroekonomik göstergeleri iyileştirici yatırımlara da ihtiyaç duyuyoruz. Bunun için de kamu, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin uzlaşı içinde olması büyük önem taşıyor. Biz de FIRATSİFED olarak bölgesel kalkınma süreçlerinde çözüm üreten bir aktör haline gelmeyi hedefliyoruz” dedi.
“İllerimizi ve bölgemizi güçlendirirsek sadece bizler değil, ülkemiz de kazanacak”
Prof. Dr. Açık, FIRATSİFED’in yeni dönem hedeflerini ise şu sözlerle açıkladı; “Önümüzdeki süreçte hem federasyon hem de federasyonumuza bağlı dernekler düzeyinde derinleşme çalışmaları yaparak bölgedeki ekonomik ve sivil toplum temsiliyetini artırmayı hedefliyoruz. Şehirlerimizdeki iş dünyası derneklerinin, sanayicilerin ve eşrafının da yer aldığı geniş kapsamlı paydaş haritası oluşturarak potansiyeli yönlendireceğiz. Bir diğer hedefimizi, federasyonumuzu bölgesel ekonomik karar süreçlerinin merkezinde daha görünür ve etkin bir konuma taşımak olarak belirledik. Bu doğrultuda kalkınma ajansları, yatırım destek ofisleri, ticaret ve sanayi odaları gibi yerel ekonomik aktörlerle daha güçlü ve düzenli iş birlikleri kuracağız. Kurumsallaşma ve yönetişim alanındaki çalışmalarımızla da federasyonumuzu şeffaf, katılımcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacağız. Son başlığımızı ise hem çatı örgütümüz TÜRKONFED’in hem de FIRATSİFED olarak bizim büyük önem verdiğimiz bölgesel iş birlikleri olarak belirledik. Bölgesel sorunlara birlikte çözüm üretmek, kaynaklarımızı daha verimli kullanmak ve iş birliğimizi daha kurumsal bir yapıya dönüştürmek hepimize katkı sağlayacaktır. İllerimizi ve bölgemizi güçlendirirsek sadece bizler değil, ülkemiz de kazanacak” diye konuştu.
Bakmadan Geçme





