Çakır'dan tarımsal hasar desteği açıklaması

Çakır'dan tarımsal hasar desteği açıklaması

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, bu yıl doğal afet sebebiyle tarım ürünlerinde hasar meydana gelen üreticilere 306,8 milyon TL hasar tazminatı ödendiğini belirterek, "Devlet destekli tarım sigortaları uygulamalarının başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden günümüze kadar  251 bin 71 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiş ve üreticilere 1,2 milyar TL hasar tazminatı ödenmiştir" dedi.
 
Doğal afetler sebebiyle oluşan tarımsal üretim hasarlarının tüm ülke genelinde olduğu gibi Malatya'da da Tarım ve Orman Bakanlığınca sürekli takip edildiğini ifade eden Çakır, "Çiftçilerimizin zararları mahallinde tespit edilerek, değerlendiriliyor. Devlet destekli tarım sigortası yaptıran üreticilerimizin tarımsal varlıklarında meydana gelen zararlar, TARSİM Eksperleri tarafından yapılan hasar tespitleri neticesinde yine TARSİM tarafından ivedilikle tazmin ediliyor. Bu bağlamda Malatya'da devlet destekli tarım sigortaları uygulamalarının başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden günümüze kadar  251 bin 71 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiş, 6,8 milyar TL değerinde tarımsal varlık teminat altına alınmış, 930,1 milyon TL devlet sigorta prim desteği sağlanmış ve üreticilere 1,2 milyar TL hasar tazminatı ödenmiştir. 1 Ocak 2021 tarihi ile 12 Aralık 2021 tarihleri arasında; Malatya genelinde; 22 bin 640 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiş, 1,1 milyar TL değerinde tarımsal varlık teminat altına alınmış, 100,2 milyon TL devlet sigorta prim desteği sağlanmış ve üreticilere 123,9 milyon TL hasar tazminatı ödenmiştir. 1 Ocak 2022 ile 27 Ekim  2022 tarihleri arasında ise Malatya genelinde; 20 bin 964 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiş, 1,6 milyar TL değerinde tarımsal varlık teminat altına alınmış, 150,5 milyon TL devlet sigorta prim desteği sağlanmış ve üreticilere 306,8 milyon TL hasar tazminatı ödenmiştir. Ayrıca hasar tespit çalışmaları tamamlanan 7,7 milyon TL tutarındaki muallak hasarın tazminat ödemesi gerçekleştirilecektir" şeklinde konuştu.

Kayısının hak ettiği değere kavuşması için önemli yatırımları hayata geçirdiklerini aktaran Çakır,  "Kayısının fiyatının  bugün 100 liranın üzerine çıkması diğer taraftan 500 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşılması bu yatırımların karşılığının alındığını gösteriyor. Amacımız ve arzumuz kayısının katma değerini arttırarak ihracat rakamlarımızı milyar dolarlara çıkarmak. Hem üreticimizin hem esnafımızın hem de tüccarımızın bugüne kadar hep yanında olduk.  Biz üreterek kalkınacağımızın farkındayız bu noktada üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazırız. Kayısı sadece Malatya için değil Türkiye için de çok önemli bir ürün. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da kayısıya büyük önem veriyor. Bir yandan kayısıda fiyat istikrarının sağlanması için adımlar atarken bir yandan da en ufak bir olumsuz durumda çiftçimizin yanında olmaya gayret ediyor. Cumhurbaşkanımız bugüne kadar üreticilerimize önemli destekler sağladı bu destekler artarak devam edecektir" diye konuştu.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme