• Haberler
  • Malatya
  • 'Çanakkale Savaşlarının Tarihsel Ruhu' Konferansı Düzenlendi

'Çanakkale Savaşlarının Tarihsel Ruhu' Konferansı Düzenlendi

'Çanakkale Savaşlarının Tarihsel Ruhu' Konferansı Düzenlendi

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla İnönü Üniversitesinde “Çanakkale Savaşlarının Tarihsel Ruhu” konferansı gerçekleştirildi. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç konuşmacı olarak katıldı.  

Tarihi zaferin yıl dönümünde gerçekleştirilen programa; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte ilk olarak konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Çanakkale Zaferi'nin dünya tarihine yön veren ve çok önemli sonuçları olan bir zafer olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Baharçiçek “Çanakkale'de dünyanın en güçlü ülkelerinin ordularına karşı Osmanlı Devleti belki de gücünün en düşük olduğu bir dönemde büyük bir zafer kazandı.” ifadeleriyle zaferin önemini vurguladı.

Çanakkale Zaferi’nin çok büyük etkiler yarattığını dile getiren Baharçiçek “Bu zafer dünyanın tüm mazlum milletlerine, halklarına, çok büyük gördükleri devletlerin de yenilebileceğini net bir biçimde ortaya koydu. Yeter ki o ruh, birlik ve beraberlik olsun.” şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Dr. Öğr. Üyesi Aziz Kılıç ise “Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin tesisinde maddi ve manevi açıdan Çanakkale Zaferi'nin büyük katkısı vardır." dedi.

Kılıç, Çanakkale muharebelerinin Osmanlı Devleti tarihinde görülmemiş derecede milli bir ruhla yurdu korumak düşüncesiyle yapıldığını vurguladı. Konuşmasında Kılıç “Burada yeşeren yurdu koruma fikri ve oluşan milli ruh, Kurtuluş Savaşı'nın zeminini hazırlamıştır.” ifadelerini kullandı.

Kılıç, konuşmasının devamında Çanakkale Savaşları hakkında detaylı bilgiler verdi ve “Çanakkale Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının düşünce altyapısını nasıl oluşturduysa, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da devletleşme sürecinde etkili olarak vatan kavramının ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bakmadan Geçme