Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi

Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) tarafından hazırlanan ve Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti, Elazığ Gazeteciler ve Medya Cemiyeti ile Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Derneği tarafından desteklenen "Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi” tanıtımı HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarının katılımı ile yapıldı…
YÜZYILIN İYİLİK HAREKETİ…
Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem ile Elazığ Gazeteciler ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca’nın da katılımı ile yapılan toplantıda konuşan HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban Projeyi yüzyılın iyilik hareketi olarak yorumladı.
Konuşmasına başlarken Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını belirten Başkan Çoban, “24 Ocak depremini yaşamış ve tüm acıları aynı tazelikte koruyan bir ilin ferdi olarak Deprem bölgesinde yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara acil şifalar ve tüm vatandaşlarımıza sabır ve dayanma gücü diliyorum. Bizler zor zamanları yaşamış bir kentiz. Dolayısı ile yaşam kaldığı yerden devam ediyor. Hayatta kalanlar ve hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar için barınma probleminin kökten çözümü noktasında çok önemli bir proje hazırladık. 
Devletimiz ve gönüllü kuruluşlar tüm imkan ve insan üstü bir gayretle deprem bölgesinde gece gündüz büyük bir mücadele vererek yaraların sarılması açıların hafifletilmesi için çalışıyorlar. Temel ihtiyaçlar en üst düzeyde koordine ediliyor. Ancak bu süreç sonrasında geçici konutların ardından nihai konut ve hak sahiplik süreci başlayacak. İşte HAZARSAM olarak Elazığ depremi sonrasında ihtiyaç sahibi 20 bin aileye bedava sosyal konut projemizi bu kez geliştirerek tüm deprem bölgesi için 100 bin konut olarak revize ettik.
Bu proje tüm dünya için yüzyılın iyilik hareketi olarak görülebilir. Çünkü, ABD ve tüm dünya ülkemizin maruz kaldığı bu depremi son yüz yılın en büyük felaketi olarak dile getirmiştir. Zaten deprem sonrası ulusların ve uluslararası kuruluşların deprem için yardım ve seferberlikleri de bunu göstermektedir. Dolayısı ile, projemizin tüm dünya devletlerince desteklenmesi ve kabul görmesi kaçınılmazdır.
Projemiz 100 bin konutla toplumun en yoksul kesimini oluşturan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan deprem bölgesi olarak adlandırdığımız ve Elazığ’ın da içinde bulunduğu 11 ili kapsamaktadır.
Deprem sonrası evsiz kalmış ve hak sahipliği noktasında herhangi bir tutar dalı olmayan bu ailelerimizi Sosyal Konut Projemiz ile ev sahibi yaparak barınma sorunlarını kökten çözmeyi planlıyoruz.
Projemize Elazığ’da faaliyet gösteren üç ayrı Gazeteciler Cemiyetimiz tam destek vermiştir. Bugün Sayın Semih Erdem ve Nafiz Koca beyler aramızdalar. Sayın Mustafa Doğan Başkanımız ise deprem vesilesiyle Malatya’da olduğunu bildirerek projeye Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Derneği olarak tem destek verdiklerini ifade etmiştir.
Projemizi bugün Elazığ’da yaptığımız ilk toplantı ile kamuoyuna açıklıyoruz. 15 Şubat 2023 tarihi itibarı ile de Başkanlarımızla birlikte deprem bölgesindeki 10 ili ziyaret ederek oradaki Gazeteciler Cemiyetleriyle bir araya geleceğiz. Hem İlimizin taziyelerini bildirecek hem de proje hakkında detaylı bir sunum yaparak o il için bu sosyal sorumluluk hareketine desteklerini talep edeceğiz.”


PROJE DOSYASI HAZIR…
HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban proje dosyasını tüm detaylarıyla oluşturduklarını belirterek, “24 Ocak Elazığ depremi sonrasında HAZARSAM olarak hazırladığımız ve Elazığ Gazeteciler ve Medya Cemiyeti ile Kent Meclisi Başkanı Sayın Nafiz Koca beyle İçişleri Bakanımıza sunduğumuz 20 bin yoksul vatandaşımıza bedava konut projemiz ne yazık ki hayata geçmemişti. O dönem acıları yaşayan bir il olarak bazı kesimlerin olayı farklı noktalara çekmemesi için projeyi kamuoyu ile paylaşmadan doğrudan Sayın Bakana sunmuş ve sonuçlanmasını umut etmiştik. Maalesef süreç beklediğimiz şekilde gelişmemişti. Ancak o dönemin bir çok tecrübesi ve projemizin üzerinde daha geniş bir ekiple yaptığımız çalışmalar neticesinde çok daha olgunlaştırmış bulunuyoruz. Bugün sizlerle paylaştığımız bu proje deprem bölgesindeki 11 ilimizde 100 bin yoksul ailenin barınma sorununu devlete hiçbir yük getirmeden tamamen yurt iç ve yurtdışı bağışlarla çözebilecek bir vizyon içermektedir.
Projenin biz STK’lar olarak sadece lansman ve tüm toplumun sahiplenilmesi boyutu ile içerisinde yer alacağız. Bağışların toplanması, konut yapım süreçleri, hak sahiplerinin belirlenmesi, konutların kullanım hakkı ve koşulları tamamen devletimizin himayesinde ve kontrolünde olacaktır.
Hazırlamış olduğumuz ve bugün sizlerle paylaşmış olduğum bu raporda işte tüm bunların detayları yer almaktadır” ifadelerinde bulundu.

100 BİN SOSYAL KONUT PROJEMİZİ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA ARZ EDECEĞİZ…
Çoban değerlendirmesinde, “Bugün projenin ilk başlangıç toplantısını yapıyoruz. Yarın Sayın GAzeteciler Cemiyeti Başkan ve Yöneticilerimizle deprem bölgesindeki illeri ziyarete çıkıyoruz. Hem taziyelerimizi bildireceğiz hem de projeyi anlatacağız. İnanıyorum ki, her ilin Cemiyet Başkanı da kendi ilindeki bu büyük felaketin yaralarının sarılması ve acıların hafifletilmesini hedefleyen projeye yürekten destek verecektir. İllerdeki tanıtım toplantılarımızın tamamlanmasına müteakip, tüm Cemiyet Başkanlarımızla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızdan alacağımız randevu ile Projeyi arz edeceğiz.
Yüzyılın felaketini yaşmış bir ülke olarak Yüzyılın iyilik hareketiyle de dünyaya örnek olacak büyük bir projeyi ülkemize kazandırmanın heyecanı içerisindeyiz. Ben bu vesile ile, ülkemizin bir daha böyle açılar yaşamaması temennisiyle, projemize omuz veren üç Gazeteciler Cemiyeti Başkanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, sürecin ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

DEPREM BÖGESİNDE 15 GAZETECİ YAŞAMINI YİTİRDİ…
HAZARSAM Başkanı Çoban’ın proje hakkında yaptığı bilgilendirme sonrası Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem ve Elazığ Gazeteciler ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca da birer konuşma yaparak deprem bölgesinde an itibarı ile yaşamını yitiren 15 Gazeteciyi rahmetle andıklarını belirttiler. Erdem ve Koça, HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban’a ülkemiz için çok değerli olan böylesine muhtevalı ve sosyal içerikli bir proje hazırladığı için teşekkür ederek, bölgedeki tüm Gazeteciler Cemiyetlerinin böylesine hayati bir projeyi canı gönülden destekleyeceklerini ve bu konuyu ulusal medya boyutu ile de Türkiye gündemine taşıyacaklarını ifade ettiler.


Prof. Dr. Bilal ÇOBAN
HAZARSAM Başkanı

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme