- Haberler
- Kültür Sanat
- Dünyaca Ünlü Yazar Nobel Barış Ödülü Adayı Akif Manaf
Dünyaca Ünlü Yazar Nobel Barış Ödülü Adayı Akif Manaf
Dünyaca Ünlü Yazar Nobel Barış Ödülü Adayı Akif Manaf Barış Psikolojisi eseri ve diğer kitapları ile uluslararası kitap fuarlarında okurlarıyla buluştu.
Dünyaca Ünlü Yazar Nobel Barış Ödülü Adayı Akif Manaf Barış Psikolojisi eseri ve diğer kitapları ile uluslararası kitap fuarlarında okurlarıyla buluştu.
Sayın Manaf, Nobel Barış Ödülü Adaylık süreciniz nasıl başladı?
Barış Psikolojisi eseri "Peace Psychology" kapağıyla İngilizce olarak yayınlandığında pek çok akademisyenin de ilgisini çekti. Barış konusuna ilk defa bu kadar sade ve derin bir bakış açısı sunan bir eser olarak değerlendirildi. Ayrıca bugüne kadar yayınlanmış 101 eserimiz dünyanın her yerinden okuyucu kitlesiyle buluşuyor. Özellikle Barış Psikolojisi eseri ile dünya barışı konusunda yaptığımız faaliyetler Nobel Barış Ödülü adaylığını getirdi.
Sayın Manaf, bize biraz Uluslararası Barış Projesi’nden bahseder misiniz?
Dünyayı saran 3. Dünya Savaşı’nın başlama ihtimallerine dair atmosferin "Uluslararası Barış Projesi (International Peace Project)" ile dağılması amaçlanmaktadır. Uluslararası Barış Projesi’nin temel amacı; 3. Dünya Savaşı’nı engellemek için dünyadaki ulusal ve uluslararası tüm barış güçlerini bir araya getirmek, konsolide etmek ve insanlığın barış farkındalığını yükseltmektir. Uluslararası Barış Projesi çerçevesinde Fransa, Almanya ve Türkiye’de Uluslararası Barış Assosiasyonları kurulmuş olup; süreç içinde diğer ülkelerde de assosiasyonlar kurularak tüm dünyada bir barış ağı oluşturulması ve böylece Üçüncü Dünya Savaşı’nın önlenmesi yönünde etkili bir barış gücünün inşa edilmesi hedefleniyor. Barış Psikolojisi kitabım okurlar tarafından dünyada bir “barış manifestosu” olarak ilan edildi ve tam da bu çerçevede temel amacı 3. Dünya Savaşı’nın önlenmesi olan Uluslararası Barış Projesi’nin çok önemli bir bileşeni haline geldi.
Şu an savaşlar, tüm dünyaya yangın gibi yayılmış durumdadır. Savaş yangınını söndürmek için barış yağmuruna ihtiyaç var. O yüzden tüm dünyaya barış yağmuru yağdırıp savaş yangınını söndürmek için bütün barışseverler yağmur bulutu gibi olmalıdırlar. İnsanlığı içine düştüğü karanlıktan çıkarıp aydınlık bir geleceğe doğru bakmasını sağlayacak yegâne araç "Barış Psikolojisi" tüm dünya insanlığının kalplerine barış yağmurunu yağdırıyor. Barış Psikolojisi eseri ilk defa 2021 yılında Türkçe olarak yayınlandı. Büyük ilgi gören eser Türkiye'nin tüm bölgelerinde ulaştı. 2022 yılında İngilizce olarak da yayınlanan eserin ünü böylece Türkiye sınırlarını aştı, Avrupa'da da çok bilinen kitaplar arasında yerini aldı.
"Frieden Psychologie" ismi ile Almanca dilinde de okuyucuya sunulan eser, Alman okuyucudan da tam not aldı. Bu ülkedeki insanların yoğun ilgisi bu şaheserin diğer dillerde de hızlı bir şekilde yayınlanması için önemli bir adım oldu.
Böylece "Uluslararası Barış Projesi" başlığı altında Barış Psikolojisi eserinin tüm dillerde yayınlanarak dünyanın her yerine ulaştırılması projesi gerçekleşmeye başladı.
Sayın Manaf, Barış Psikolojisi kitabınızın şimdiye kadar on dilde yayınlandığını biliyoruz. Kitap hangi dillerde yayınlandı ve bu süreç nasıl devam edecek?
Barış Psikolojisi kitabım şu ana kadar İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Türkçe, Hollandaca, Yunanca, Hindi dili, Arapça ve İtalyanca olarak yayınlandı. Kitap Rusça, Japonca, Çince, Kürtçe, Norveççe ve İbranice dillerine de çevrilmiş olup diğer dünya dillerine çevirileri de devam etmektedir.
Sayın Manaf kitaplarınızla çok sayıda uluslararası fuara katıldınız. Bize bu fuarlardan ve imza günlerinizden bahseder misiniz?
Hollanda Kitap Fuarında AZ yayınevinin özel daveti ile Breda şehrine gittik. Eylül ayının sonlarında ve Ekim ayının başlarında Avrupalı okuyucularımız ile bir araya geldik. Bunun yanında küçük bir Avrupa turu da gerçekleşti birçok Avrupa ülkesinde imza günleri organize edildi.
Mayıs ve Haziran aylarında Almanya Kitap Fuarında da Almanya'daki okurlarımızla buluştuk. Fuarda kitaplarımızın yer aldığı oldukça geniş bir stantta da sohbetler eşliğinde, yüzlerce okuyucu ile bir araya geldik.
Almanya, Augsburg Kitabevi İmza Günü
Almanya Kitap Fuarı devam ederken bir yandan da Augsburg Kitabevi'nde düzenlenen imza gününe katıldık. Orada Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerindeki kitaplarımız kısa sürede bitti.
Fransa, Lyon da İmza Günü
Daha sonra Fransa'nın Lyon kentine geçtik. Burada iki gün boyunca okurlar ile buluştuk. İmza gününde okurların yoğun ilgisi ile karşılaştık.
Fransa, Mâcon İmza Günü
Duraklardan biri olan Mâcon şehri de yine Türk ve Fransız hatta diğer ülkelerden gelen okurların oluşturduğu ilgi, merak ve sohbetlerle imza gününe devam ettik.
Fransa, Paris Kitap Fuarı
Diğer bir durağımızda Paris'te düzenlenen Paris Kitap Fuarı oldu. Üç gün süren fuarda her dilden eserimiz stantta yer aldı, bu da farklı dillerde konuşan okurlarla bir araya gelmemize ve bağlantı kurmamıza vesile oldu.
Üç gün boyunca stantta okuyucular ile bol bol sohbet ettik ve merak ettikleri sorulara cevaplar verdik.
Yunanistan, Atina İmza Günü
Aralarında IANOS Kitabevi, Free Thinking Zone Kitabevi ve Politis Kitabevi'nin de olduğu pek çok kitabevinde düzenlenen imza günlerinde okurlarımız ile buluşmaya devam ettik ve oldukça yoğun bir ilgiyle karşılaştık.
Bu arada okurlarımız ile sohbetler ederken çok güzel bağlar da kuruluyor.
Örneğin Barış Psikolojisi kitabının fotoğrafını çekip daha sonra internetten araştırıp inceleyeceğini söyleyen bir okur, 10 dakika sonra koşar adımlarla heyecanla geri geldi. Tam da alanı terk edip gidiyormuş, birden bizim daha önce İngilizce yayınlanmış Knowledge eserini okuduğunu, çok beğendiğini, kitabın içinden kendine notlar çıkardığını ve diğer kitaplarımızı okumak için not aldığın
hatırlamış. Aynı yazar olduğumuzu internetten kontrol edip görünce, Barış Psikolojisi Yunanca kitabı edinmek için koşarak geri geldi. Böyle güzel iletişimler de gerçekleşiyor.
Daha sonra başka ülkelerde de fuarlar devam etti.
43. Sharjah Uluslararası Kitap Fuarı
Sharjah Uluslararası Kitap Fuarı, dünyanın en büyük 3. Kitap fuarı olarak biliniyor. Dünyanın dört bir yanından yazarlar ve kitapseverler bir araya geldi. Önemli ve prestijli bir platformda kitaplarımızla yer almak “Barış” ve edebiyat için sağlam temellerin atılmasına olanak sağlandı.
43. Sharjah Uluslararası Kitap Fuarı, yüzün üzerindeki ülkeden iki bin beş yüzün üzerindeki yayınevini bir araya getirdi. Bu yılki fuar, bin beş yüze yakın etkinlik ve çok sayıda atölye çalışmasıyla zengin bir program sundu. Bunun yanı sıra fuar, on dört ülkeden dünyaca ünlü yazarlar, etkili kültürel figürler ve ödüllü, çok satan eserlerin yazarları olan elliye yakın seçkin konuğu da ağırladı.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: SHARJAH EDEBİYAT FESTİVALİ DAVETİ
Bahsettiğim gibi daha önce de bu kentte yapılan Uluslararası Sharjah Kitap Fuarı'na katılmıştık okuyuculardan gelen istek üzerine yayıncının daveti ile Sharjah Edebiyat Festivali’ne de katıldık.
Bu Edebiyat Festivali’nde Barış Psikolojisi eserimizin Arapça baskısı ile okuyucularımıza "Merhaba" dedik.
Festival, Sharjah'ın Yüksek Konsey Üyesi ve Hükümdarı Şeyh Dr. Sultan bin Muhammed El Kasımi'nin himayesinde ve Sharjah Kitap Kurumu Başkanı ve Emirates Yayıncılar Birliği Onursal Başkanı Şeyh Bodour Bint Sultan El Kasımi'nin rehberliğinde Emirates Yayıncılar Birliği (EPA) ve Sharjah Kitap Kurumu (SBA) tarafından ortaklaşa düzenlendi.
Okurların yoğun ilgiyle ve merak ettikleri sorularına yanıt verdik. Festival boyunca yüzlerce insanla sohbet ettik. Festivalde Barış Psikolojisi eserinin Arapça dışındaki diğer dillerde olan çevirileri de yer aldı.
Bu festivalde, eseri çok ilgi çekici bulan ve farklı dillerde yayınlandığını gören bir okur; hem kitabı derinlemesine özümsemek hem de çeviriler arasındaki farklılıkları görmek için aynı anda Arapça, İngilizce ve Türkçe dillerinde edindi. Okur, eseri aynı anda üç dilde okuyarak hiçbir noktayı kaçırmadan derinlemesine kavrayabilmek istediğini belirtti.
Dubai’de İmza Günü Gerçekleşti
Barış Psikolojisi eserinin Arapça baskısının gördüğü ilgi üzerine festivalden sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde imza günü düzenlendi. Yine pek çok ülkeden okuyucularımızla buluştuk ve barışın nasıl sağlanacağı üzerine ezber bozan sohbetler ettik.
Sayın Manaf , anladığımız kadarıyla yoğun bir program akışı gerçekleşmiş. Son olarak okurlarınıza ne söylemek istersiniz?
Barışın yalnızca siyasi ya da sosyal bir hedef olmadığını, insanın iç dünyasında başlaması gereken bir dönüşüm olduğunu vurgulayabiliriz. Bireyin kendisiyle barış içinde olması dünyada kalıcı barışın olmasının temelidir.
Dünyada barışçılar savaşçılardan daha fazla olduğunda dünya bir barış cennetine dönüşür. O yüzden barışçıların sayısını artırmak için barış konusunda insanlar bilgilendirilmeli, farkındalıkları yükseltilmeli ve barışı bilinçli olarak seçmeleri sağlanmalıdır.
Bülten
Bakmadan Geçme

Büyükşehir Belediyesi’nin Resim Yarışması İlgi Gördü

25 Temmuz 2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

Malatya'dan Tüm Dünyaya Uzanan Şefkat Eli: Yetimler Kervanı Derneği

İran ve Avrupa'nın İstanbul’daki nükleer görüşmesinde uzlaşı kararı verildi

Çöşnük’ten Turgut Özal Tıp Merkezi’ne Kadar Uzuyor.

DMM’den “Ekonomi Direksiyonu Zorda” iddialarına yalanlama