• Haberler
  • Gündem
  • Fransa'nın Roubaix kentinde Eyüp Sultan Camii dualarla açıldı

Fransa'nın Roubaix kentinde Eyüp Sultan Camii dualarla açıldı

Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde yapımı yaklaşık 12 yıl süren ve 3 bin kişilik ibadet alanına sahip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde yapımı yaklaşık 12 yıl süren ve 3 bin kişilik ibadet alanına sahip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Eyüp Sultan Camii'nin açılış törenine Türkiye'nin Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi, DİTİB Fransa Başkanı ve Paris Din Hizmetleri Müşaviri Bayram Demirtaş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Fatih Nişancı, Eyüp Sultan Camii Derneği Başkanı İbrahim Alcı, yerel yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış öncesinde Genel Müdür Kondi, camide cemaatle buluşarak sohbet etti ve namaz kıldırdı. Program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

“Bu cami gönülleri birleştiren bir yapıdır”

Eyüp Sultan Camii Derneği Başkanı İbrahim Alcı açılış konuşmasında, caminin mimarisi, yapım süreci ve kullanılan malzemeler hakkında bilgi verdi. Caminin inşa sürecinde destek veren herkese teşekkür eden Alcı, “Camimizin yer aldığı caddenin adını İstanbul Caddesi olarak değiştiren yerel yöneticilere de ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi ise konuşmasında, camilerin yalnızca ibadet mekanı olmadığını vurguladı:

“Bugün burada yalnızca bir binanın değil, gönülleri ve kalpleri birleştiren bir yapının açılışını yapıyoruz. Bu cami; dostluğun, karşılıklı anlayışın ve birlikte yaşama iradesinin simgesidir. Camiler, toplumun ahlaki ve sosyal omurgasını güçlendiren, kalpleri ve fikirleri buluşturan merkezlerdir. Farklı inançlara sahip değerli din adamlarıyla bir arada olmak, bu anlayışın en güzel tezahürüdür. Hep birlikte daha barışçıl, daha adil bir toplum inşa etmenin mümkün olduğunu gösteriyoruz. Birlikte daha güçlü olacağız. Camilerimize ve binalara ruh veren, taşı toprağı ya da fiziki güzelliği değil; yalnızca Allah rızasını kazanma niyetiyle burada bulunan cemaattir. İçinde icra edilen salih amellerdir. Camiler, tarih boyunca olduğu gibi cumhuriyetimizin kuruluş ve kurtuluş mücadelesinde de çok önemli görevler üstlenmiştir. Maddi imkânların tükendiği zamanlarda bile toplumun manevi imarını gerçekleştiren merkezler olmuştur. Camiler, ruhumuzu doyuran Rahmani ziyafet sofralarımızdır. Din ve cami asla boşluk kabul etmez; her daim canlı ve diri olmalıdır. Bugün camilerin en büyük ihtiyacı, gençlerimizin ve ailelerimizin bu mekanlarda daha fazla yer almasıdır. Onlar yoksa camilerimiz eksiktir.”

“Cami, barışın ve birliğin merkezidir”

DİTİB Fransa Başkanı Bayram Demirtaş ise İslam inancında cami ve mescitlerin Kâbe'nin birer şubesi olarak kabul edildiğini belirtti. Demirtaş şöyle konuştu:

“Bugün bu görkemli caminin bu kadar geniş bir katılımla açılıyor olması, bir taraftan Ramazan ayının hemen öncesinde DİTİB Jargeau Camii’nin yakılması, 10 gün kadar önce Ebubekir kardeşimizin camide şehit edilmesi ve başörtülü kardeşlerimize yönelik saldırılar gibi İslamofobik yaklaşımlara karşı toplumsal birliğin sağlanmasına ve ön yargıların kırılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Zira tarih boyunca mabetler, Allah’a ibadetin yanı sıra toplumda barış ve huzurun sağlanmasına da vesile olan kutsal mekânlar olmuştur.”

Eyüp Sultan Camii, 7 kubbesi ve 21 metre yüksekliğindeki minaresiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 12 yılda tamamlanan ve 3 bin kişilik kapasiteye sahip cami, Fransa'nın en büyük camilerinden biri olma özelliğini taşıyor. (İLKHA)

Bakmadan Geçme