Futbolda 14 Yaş Grubu

Futbolda 14 Yaş Grubu

     Daha önceki yazılarımdan birinde 12 - 14 yaş grubunun öneminden bahsetmiştim. Bugün ise 14 yaş grubunun özellikleri ve öneminden bahsedeceğim. İlk olarak futbolda 14 yaş grubunun genel özelliklerini bilmemiz ve bu yaş grubundaki tüm çalışmalarımızı bu hususlara dikkat ederek oluşturmamız gerekmektedir. Genç olmakla birlikte; bağımsız hareket etme, farklı görünmek isteği, alınganlık, kişilik, kimlik kazanma uğraşıları ön plandadır. Bu nedenle, günlük yaşantı içinde aile ve okula göre; futbol sevgisi, takım arkadaşlığı en değerli sığınaklarıdır. Sporcunun yetersizlik ve başarısızlıklarını gidermek için acele etmemek, üzerlerinde başarı baskısı kurmamak gerekir. Antrenmanlarda uygun süre aralığı, 70 – 90 dakika olarak belirtilmektedir. Haftalık antrenman yapma sıklığı ise, 4 – 5 antrenmandır. Yıllık antrenman sayısı ise, 115 – 140 aralığında olmalıdır.

ANTRENMANIN İÇERİĞİ  
     Futbolculardaki alan ve zaman kavramının gelişim düzeyine bağlı olarak; bireysel, gurup ve takım taktiği ile ilgili basitten karmaşığa, zorlaştırılmış ve birleşik görevler verilebilir.
Antrenman sahası, güvenli ve çocuklara zarar vermeyecek özellikte olmalıdır. Sert, engebeli alanlar, v.b. kullanılmamalıdır.
Antrenman için uygun olan, 5 numara top kullanılmalıdır. Amaca uygun olarak gerektiğinde; plastik top, tenis topu, voleybol topu, v.b. kullanılabilir.

ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI
Isınma : 10 – 15 dakika
Ana bölüm : 50 – 60 dakika
Bitiş : 10 – 15 dakika
Örnek Çalışma İçeriği: 10 -15 dakika ısınma, top ve eğitsel oyun ile ; 50 - 60 dakika ana bölümde ise, çok dikkatli olunmalı, yoğun biçimde çabuk kuvvet, dayanıklılık ve sürat çalışmaları yaptırılmamalıdır. Bitiş bölümü 10-15 dakika olmalıdır.Her antrenmanda, antrenman süresinin en az üçte biri kadar mini futbol oynanabilir.

ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI
     Antrenmanlara başlama evresinde; 5 -10 dakika eğlenceli ve top ile ısınma olabilir. Ana bölüm 50 - 60 dakika olursa, bitiş bölümü 10 -15 dakika olabilir. Toplamda, 30 dakika futbol oynanabilir.
Esneklik çalışmalarına, koordinasyon çalışmalarına ve topa yatkınlık çalışmalarına önceki yaş gruplarına göre daha fazla önem verilmelidir.
Araçlı, top ile ve topsuz, koordinasyon çalışmaları yaptırılmalıdır. Koordinasyon teknik gelişime,  hareket verimine büyük katkı sağlar.
YAŞ GRUBUNA ÖZGÜ KONDİSYONEL ÖZELLİKLER
     Plyometrik  (piliometrik) kuvvet çalışmaları vücut ağırlığının %2-3’ü kadar ağırlıklarla yapılmalıdır. Üst gövdeye yönelik olarak sağlık topu fırlatma çalışmaları yapılabilir. Tüm bu çalışmalarda omuriliğe yük bindirmemeye özen gösterilmelidir. Sürat çalışmaları ise dar alan oyunları içerisinde ve sprint çalışmaları ile oluşturulmalıdır.Bu yaş ergenliğin tamamlanarak çocuğun yetişkin görünüme büründüğü bir yaştır. Hormonal dengeler kişiden kişiye değişebilir.  Boy uzamasının en fazla olduğu, esneklikte en düşük performansın olduğu bir dönemdir. Çünkü eklemlerdeki anatomik ve fonksiyonel değişimin en fazla olduğu zaman dilimindedir. Bu dönemdeki  özellikleri bilerek çalışmalarımızı oluşturursak çocukların sağlıklı gelişimini sağlar ve çocuklarımızı geleceğe hazırlayabiliriz.


NOT ( DAHA ÖNCEDE BELİRTTİĞİM GİBİ BU YAŞ GRUPLARINDA TOPSUZ TUR KOŞULARI CEZA AMAÇLI KOŞULAR YAPTIRILMAMALIDIR. 

AYRICA 12 YAŞ GRUBUNDA MEVKİ AYRIMI YAPILMAMASI GEREKTİĞİNDEN BAHSETMİŞTİM. ŞİMDİ İSE 14 YAŞ GRUBUNDA ARTIK MEVKİ AYRIMINI SPORCU İDRAK EDİP ANTRENÖRÜYLE EN UYGUN KARARI VERMEYE BAŞLAYACAKTIR.)

Tutkularınızdan vazgeçmeyin..

ANTRENÖR:  MEHMET ALİ LÜLE
 

Pusulamalatya
Yorumlar 2
Ramazan YAMAN 26 Ocak 2023 20:29

Hocam güzel bir yazı olmuş.İnşallah bu yazdıklarınızında bize faydası olacak.Emek saygı ister.Bizde saygı duyarız.Teşekkürler

Ramazan YAMAN 26 Ocak 2023 20:29

Hocam güzel bir yazı olmuş.İnşallah bu yazdıklarınızında bize faydası olacak.Emek saygı ister.Bizde saygı duyarız.Teşekkürler

Bakmadan Geçme