• Haberler
  • Malatya
  • İçelli : Malatya 5.8 civarı depremlere hazır olmalıdır.

İçelli : Malatya 5.8 civarı depremlere hazır olmalıdır.

İçelli : Malatya 5.8 civarı depremlere hazır olmalıdır.

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri  Uzmanı Serkan İçelli ,'Depremcikler ve orta değer depremler devam edecektir. Malatya ve Adıyaman ise özellikle Çöşnük ,Doğanşehir, Çelikhan /Pütürge segmenti üzerinde gelecek artçı niteliğinde veya komşu kırıklarda 5.8 civarı depremlere hazır olmalıdır.' dedi.

İçelli açıklamasında; "Sivas Gürün merkezli depremleri inceleyelim.
Mantodaki konveksiyonel akımların uyguladığı tektonik kuvvetler düşük elastikitedeki  sert ve orta kalınlıktaki kayaçları kırarak öteler ve deformasyona uğratır.Gürün çevresinin morfolojisini ele aldığımızda çok katmanlı sert kalker ve volkanik kayaçların baskın olduğunu söyleyebiliriz.
Bölgenin genel durumunu ; Epirojenez (yükselip alçalma),Orojenez (dağ oluşumu) veya Levha hareketleriyle meydana gelen yer değiştirme, sıkıştırma, gerilme ve kırılma ile  örnekleyebiliriz.6 Şubat sol yanal atımlı Çardak fayının deşarjı ile bu enerji faya dik konumda ve uç uca  bulunan diğer kırıklara aktarılmıştır. Paralel konumda olan diğer faylara enerji aktarımı değil, tetikleme sonucu etkisi olmuştur. Yani çalışmaya ve sürtünme enerjisini yenmeye hazır kilitli kısımları tetiklemiştir.
Gürün ve Darende çevresinde; Ayvalı fayı ve bu fayı K/G kesen 8 km bir kırık,Beyyurdu fayının doğusunda KB/GB doğrultulu iki parçalı toplam 18 km bir kırık üzerinde gerçekleşen #deprem kümelenmeleri 6 şubatta tetiklenmiş depremlerdir. Beyyurdu ve Gürün fayı çalışmamış ve herhangi bir gerilim almamıştır. Fay parametreleri ve bölgenin kırılgan bir jeomorfolojiye sahip olması yani yamularak enerji biriktirememesi bölgenin sismik tehlikesini azaltmaktadır. Paket lastiğini ne kadar sündürürseniz, eski haline gelmek için o kadar enerji harcar ve eğer bir yere çarpıyorsa o kadar fazla etki yapar… Gürün merkezli faylarda yaşanan depremlerin sismik tehlikesi yıkıcı değerleri yani 6,0 magnitudleri bulamaz. 
Depremcikler ve orta değer depremler devam edecektir. Malatya ve Adıyaman ise özellikle Çöşnük ,Doğanşehir, Çelikhan /Pütürge segmenti üzerinde gelecek artçı niteliğinde veya komşu kırıklarda 5.8 civarı depremlere hazır olmalıdır.

Bakmadan Geçme