'İstatistik ile Yalan Söylemek' Konferansı Gerçekleştirildi

'İstatistik ile Yalan Söylemek' Konferansı Gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesi İstatistik ve Ekonometri Araştırma Uygulama Merkezi (İSEKAM) tarafından Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Alp Erilli’nin konuşmacı olarak katıldığı “İstatistik ile Yalan Söylemek” konulu konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

İSEKAM tarafından çevrim içi olarak düzenlenen ve İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Zeren’in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Alp Erilli katıldı.

Konuşmasına istatistiğin tanımı ile başlayan Necati Alp Erilli, günümüzde bütün işlerde karşımıza istatistiğin çıktığını belirterek istatistiği anlamak ve öğrenmek gerektiğini söyledi.

Erilli, konuşmasının devamında sunumundan örnekler göstererek istatistiğin tanımı hakkında şunları söyledi:

“İstatistik bir sonuç çıkarmak için verileri yöntemli bir biçimde toplayıp, sayı olarak belirtme işidir. Başka bir tanıma göre ise verilerin toplanıp organize edildiği bilim dalıdır. İstatistik aklımıza gelebilecek her alanda bize yardımcı olmaya çalışıyor. Her araç iyiye de kullanılır kötüye de kullanılır. İstatistik ile doğruları gösterebilir veya insanları kandırabiliriz”

Necati Alp Erilli, istatistiğin ve her türlü bilim dalının yalan söyleme aracı olarak kullanılabileceğine değinerek istatistiğin aslında yalan söyleme değil, kötüye kullanma aracı olarak adlandırılabileceğini ifade etti.

Konferans, Prof. Dr. Necati Alp Erilli’nin konuşmasını slayt üzerinden örnekler göstermesinin ardından soru cevap bölümüyle sona erdi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme