İzmit'te 'Asbest' farkındalığı

İzmit'te 'Asbest' farkındalığı

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan asbest, İzmit Belediyesi ev sahipliğinde İzmit Dernekler Yerleşkesi’nde STK’ların katılımı ile masaya yatırıldı.
İzmit Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) iş birliği ile “Hayatımızdaki Asbest Tehlikesi ve İSG Kültürü” konulu panel gerçekleşti. İzmit Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen panelde ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, KOÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, MMO Kocaeli Şubesi İSİG Komisyonu Üyesi Selçuk Karstarlı ve Yüksek Çevre Mühendisi Sait Ağdacı konuşmacı olarak yer aldı. Kocaeli’yi bekleyen tehditlerin konuşulduğu panele İzmit Belediyesi STK ve Esnaf Masası Koordinatörü Birol Sağlam, TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma, ÇYDD Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez, İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Havva Açıkgöz, Makine Mühendisleri Odası eski Başkanı Murat Kürekçi ve vatandaşlar katıldı.
ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari: Madem yetkililer sonradan insanlarımızı kanser yapan aynı Çernobil faciası zamanında olduğu gibi duyarsız kalıyor o zaman bizde Asbestle mücadelemizde artık halkımızın desteğini arkamıza alıyoruz. İzmit bu hareketimizin başlangıç noktası olacaktır dedi.
Zararın neresinden dönersek kardır,en azından henüz asbest solumamış insanları kurtarabiliriz.
KOÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan: Gerçekten bina yıkımlarından kaynaklı meydana gelecek hastalıkların istatistiklerini merak ediyorum,belkş de 10-15 sene sonra şu anda aramızda olan kişilerin akciğer kanseri olacakları endişesindeyim dedi.
MMO Kocaeli Şubesi İSİG Komisyonu Üyesi Selçuk Karstarlı: “Ne yazık ki ülkemizde işçinin isyanına karşı tedbir alınıyor. Sadece ölen işçilerin arkasından ağlamakla bu sorunu çözemeyiz” ifadelerine yer verdi. Karstarlı açıklamalarının devamında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amasra’daki patlamanın ardından “kader planı ve bu böyle devam edecek” şeklinde yaptığı açıklaması hakkında buna öfke duyduklarını ifade etti. Karstarlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan için kader planı bu kadar adaletsiz olmamalı diyerek açıklamalara tepki gösterdi.
İzmit Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Havva Açıkgöz :
Asbest tehlikesi ile ilgili belediye olarak yaptıkları çalışmaların olduğunu ancak yetmediğini ifade ederek sorunun İmar ve Yapı Kontrol birimlerine aktaracaklarını ve daha kapsamlı katılımcıların davet edileceği bir organizasyon düzenleyeceklerini söyledi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme