'Kanser Hastaları ve Aileleri ile İletişim Becerileri' Konulu Seminer

'Kanser Hastaları ve Aileleri ile İletişim Becerileri' Konulu Seminer

İnönü Üniversitesi İletişim Topluluğu, LÖSEV Fayda Topluluğu ve Yeşilyurt Kent Konseyi tarafından Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda “Kanser Hastaları ve Aileleri ile İletişim Becerileri” konulu seminer düzenlendi.

Uzman Klinik Psikolog Melikşah Çakın’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere, Yeşilyurt Kent Konseyi Başkanı Alp Tekin Saran’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak konuşan LÖSEV Fayda Topluluğu Başkanı Nurgül Yılmaz, Lösemi hastalığı hakkında dinleyicilere bilgiler sunarak Lösemili Çocuklar Vakfı’nın faaliyetlerine değindi.

Daha sonra söz alan Uzman Klinik Psikolog Melikşah Çakın, kanserin ne olduğunu, kanser hastası olan kişilerle nasıl iletişime geçilmesi gerektiğiyle ilgili sunum yaptı.

Hastalığa yakalanan kişiye ilk haberin profesyonel kişilerce verilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çakın, şunları söyledi:

“Tanı kesinlikle söylenmeli. Bu bir hak. Kişi bunu kişi bilmeli. Ne yaşadığını bilmeli ama neden değil, nasıl söylediğiniz önemli ve bunu söyleyecek kişi önemli. Bunu amcasından, babasından, annesinden, abisinden duymamalı. Profesyonelden duymalı. Neden profesyonelden duymalı? Çünkü bu tedavi sürecindeki bu profesyonel yaklaşımı da etkileyecek. Başlangıçta tedaviyi kabul etmeyen hastalar olabiliyor.”

Olumsuz inanç ve örneklerin kanserli hastaları negatif yönde etkilediğini söyleyen Çakın, tedaviyle ile ilgili tüm süreçlerde  de profesyonel kişilerin olmasının gerekliliği üzerinde durdu.

Seminerde Şehit Astsubay Çavuş Yusuf Ataş da anıldı. Şehit Yusuf Ataş, şehit olmadan bir süre önce çekilen bir görüntüsünde arkadaşlarına bir tane lösemili kız çocuğunun masraflarının karşılanmasını vasiyet etmişti.

Seminerin sonunda “Canım Kardeşim” filminin LÖSEV’e özel versiyonu izlendi. Daha sonra el baskısı boyama standında “Yaşama El Ver!” etkinliği yapılarak toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme