• Haberler
  • Gündem
  • Karabulut'İklim değişikliği milyonlarca insanın yaşamını tehdit etmektedir'

Karabulut'İklim değişikliği milyonlarca insanın yaşamını tehdit etmektedir'

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut çağımızın en büyük tehditlerinden iklim değişikliği ve olası tehlikeleri üzerine makale yazdı.

Tarihte tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz, çevreye olan insan etkileri kendi refahımızı ve hayatta kalma şansımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. İklim değişikliği, kirlilik, habitat tahribatı ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi birbiriyle ilişkili çoklu tehlikeler, insan medeniyetlerinin geliştiği ve başarılı olduğu "güvenli işletim alanını" ciddi şekilde zayıflatmaktadır.

Acil ve kötü bir eylem olmadan, bu etkilerin artması ve ölüm ve hasar riskinin artması; siyasi, ekonomik ve toplumsal istikrarsızlık; kitlesel göç ve çatışma gibi sonuçlarla karşı karşıya kalma riskimiz yükselecektir ve potansiyel olarak varoluşsal bir tehdit oluşturacaktır.

İklim değişikliği, insanlık tarafından karşılaşılan en büyük zorluktur ve aşırı hava olaylarını, gıda kıtlıklarını ve su güvenliği sorunlarını tetikleyerek dünya çapında milyonlarca insanın yaşamını tehdit etmektedir.

Bu etkiler, antropojenik emisyonlardan en az sorumlu olan ve uyum sağlama önlemlerini finanse etme konusunda en az yetenekli olan topluluklarda orantısız bir şekilde yaşanmaktadır. Bu durum, mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştiren önemli bir sosyal adaletsizlik yaratmaktadır. Uyarıların yıllarca yapılmış olmasına rağmen, insan kaynaklı emisyonlar artmaya devam etmiştir ve şimdi artık çığır açan iklim dönüm noktalarını tetikleme riskiyle karşı karşıyayız. İklim krizi aynı zamanda insan sağlığıyla da kritik bir şekilde etkileşir. İklim değişikliği, gıda, su ve barınma gibi hayatta kalmanın temel belirleyicilerini zayıflatır ve aşırı sıcaklık ve diğer tehlikeli hava olaylarına, yangınlar, seller, kuraklık ve fırtınalara maruz kalma riskini artırır. İklim değişikliği ayrıca bulaşıcı hastalıkların yayılmasını etkiler ve sivrisinekler aracılığıyla sıtma, bulaşıcı ateşli  hastalıkların yayılmasını teşvik eder; Vibriocholerae tarafından kolera ve su, hava, gıda ve vektör kaynaklı diğer birçok hastalığı etkiler. Aynı zamanda fosil yakıtların yakılmasıyla ilişkili hava kirliliğinin yılda milyonlarca kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir.

Hızla değişen sağlık ortamında sürdürülebilirlik önemlidir. Sağlık sektöründe sürdürülebilirlik önlemleri, çevre ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için gereklidir. Laboratuvar tıbbı, kaynakların ekolojik, sosyal ve ekonomik açılardan verimli bir şekilde kullanıldığı, hastalara ve hekimlere yüksek kaliteli hizmet sunarken sürdürülebilir bir sağlık sisteminin bir parçası olmalıdır.
Bilimsel araştırma toplum için hayati bir rol oynamakla birlikte, önemli bir çevresel etkiye sahiptir ve enerji ve kaynakların yoğun bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Bilim insanları, iklim ve ekolojik krizlerin nasıl geliştiğini anlama konusunda iyi bir konumdadır, ancak araştırmalarının ve diğer işlerle ilgili faaliyetlerin emisyon ve kirliliğe nasıl katkıda bulunduğunu tam olarak fark edemeyebilirler. İklim değişikliği ve ekolojik çöküşün sonuçları gerçek zamanlı olarak yaşanırken, bilim insanlarının çözümleri hızlandırmak için önemli ve acil bir rolü vardır. Bu bağlamda, araştırma kuruluşlarının çevresel etkisini azaltma, kullanışlı kaynakları paylaşma ve küresel topluluğu bilimi daha sürdürülebilir hale getirmeye teşvik etme konularını keşfediyoruz.


Küresel olarak, fosil yakıt yakılmasıyla ilişkili hava kirliliği milyonlarca kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bu etkiler, akciğer kanseri gibi hastalıklarla da ilişkilidir. Bu birleşik etkiler, halk sağlığını ve sürdürülebilir kalkınmayı ciddi şekilde zayıflatır ve iklim değişikliği önümüzdeki yüzyılın en büyük küresel sağlık tehdidini oluşturur. Bu gelişen küresel iklim ve ekolojik krizlerle başa çıkmak için acil ve etkin bir eylem gereklidir. Yıllar süren gecikmelerin ardından, dünya çapında insanlar zaten ısınan iklimin korkunç sonuçlarını yaşamaktadır. Paris İklim Anlaşması'na uygun olarak 2°C'nin altında ısıtma sınırını korumak için modellemeler, emisyonlarımızı her on yılda yarı yarıya azaltmamız ve 2050'ye kadar net sıfıra ulaşmamız gerektiğini göstermektedir. Bu fırsat penceresi hala açıktır, ancak hızla kapanmaktadır ve şu anda aldığımız eylemler, gelecekteki etkilerin ölçeği ve ciddiyeti üzerinde belirleyici olacaktır. Gerekli dönüşümsel değişimi başarmak için bireysel, kurumsal ve hükümet düzeyinde eylem gereklidir. Kuruluşlar içindeki eylemler, üretken ve ara bir konumda yer alırken ölçeklendirilmelidir.
Böylesi bir arka plana karşı, birçok bilimsel kuruluş şu anda araştırmalarında sürdürülebilirliği hedeflemektedir. Bilim insanları olarak, iklim değişikliği, kirlilik ve biyolojik çeşitlilik kaybının risklerini anlama ve bu sorunlara çözüm geliştirme konusunda önemli bir rolümüz vardır. Bununla birlikte, araştırmalarımızın çevresel etkisi, inanılmaz derecede enerji ve kaynak yoğun olması nedeniyle belki de yeterince farkında değiliz. İnsan sağlığına fayda sağlamak amacıyla araştırma yapmak ile çevremiz ve refahımız için en büyük tehditleri daha da kötüleştirecek şekilde yapmak arasında tutarsızlık bulunmaktadır. "Yeşil Laboratuvarlar" programları, bu çelişkiyi ele almaya ve daha sürdürülebilir yaklaşımları teşvik etmeye çalışmaktadır.
Bu bağlamda, araştırma ortamında çevresel sorumluluğa yaklaşım konusunda fikirler ve bilgiler paylaşıyoruz. Akademisyenler olarak, sürdürülebilir bilime farklı yollarla katıldık. Bu bağlamda Türkiye Belediyeler birliğinin kadın rektörler toplantılarıyla bu çalışmaları gündeme aldık. 

Bu bağlamda, gerek 6 Şubatta, ve 20 Şubat'ta, Türkiye, Suriye sınırına yakın bir bölgede, ilk 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından birkaç hafta sonra güçlü bir 6.3 büyüklüğünde başka bir depremle sarsıldı. En son deprem, Hatay ilinde meydana geldi ve daha önceki olaylara kıyasla önemli ölçüde daha az can kaybına neden oldu çünkü birçok insan ilk Şubat 6 depremlerinin ardından tahliye olmuştu. NASA'nın Yeryüzü Uygulamalı Bilimler Felaketler programı koordinatörleri, bölgeyi izlemeye devam ediyor ve felaket yanıtı ve iyileştirme çalışmalarına yardımcı olmak için birden fazla paydaşa yer gözlem verileri sağlıyor."buradan hareketle yapılan çalışmalrın alınan önlemlerin iklim değişikliğinin maliyeti deprem süreci fay hattı hepsi bütünün sonucunu gösteriyor.


Umuyoruz ki ülkemizdeki lİşleetmelerde Tıpkı Akreditasyon yani İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) ile birlikte Bu yeşil laboratuvarlar ve işletmeler bu belgeyi alarak. Sadece Avrupa değil tüm dünyada yaptığımız tüm bilimsel çalışmaların ve ürünlerin Milli yerli ilaç geliştirilmesi konusunda  çalışmalarına bir farkındalık oluşturarak çalışmaların devam etmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Alınacak önlemler ve çalışmalar hakkındaki bilgiyi 2. Bölümde sizlerle paylaşacağım.  Şimdiden gerek iklim değişikliği gerekse depremlerde oluşan kimyasal kirliliği önlemenin metodları aslında okadar zor olmasa gerek. 


 

Bakmadan Geçme