Kimin ülkeye ne kadar katkı koyduğunu kim bilir?

Bir çeşmenin değeri sadece o çeşmeden su içenlerin sayısı ile mi ölçülür?

Kimin ülkeye  ne kadar katkı koyduğunu kim bilir?

Bence ölçülmez. O  su ile toprak sulanır,   ürün  yetisir, ağaç meyve verir. Kurt içer, kuş  içer. Görünüşte  küçük minik bir çesmedir ama yaptığı hizmeti yazmaya ciltler yetmez. Çeşmeyi yapan, yaptıran insanın değerini siz takdir edin.

Öğretmen olup insan yetiştirmek de öyledir, doktor olup hayat kurtarmak da. Çiftçi olup buğday yetiştirmekte, asker olup vatanı korumak da. Herkesin emeği ve varlığı çok  değerli. Ben büyük adamım daha önemliyim demek sadece bir  suizan.  Insandan vazgeçtim bal arıları yok olsa dünyadan bir kaç yıl içinde yaşam bitiyor.  Hayat boyu belki de hic önem vermediğiniz kedi, köpek, yılan, karınca,  kuşlar farklı mı?  Her canlı çok değerli.  Eksiklikleri halinde denge bozuluyor ve insan yaşamı zorlaşıyor.  

 

Minik bir çeşmeden yola çıktık o çeşmeden  su içen  bir ardıç kuşuna, nemlenen topraktaki solucandan bir uğur  böceğine her canlının eşsiz bir görevi var.

Dünya tüm canlıların çabasıyla,  emekle, çalışmayla  dönüyor, iyilikle dönüyor. Iyilik demişken  iyilik yapanlar çıksın hep  karşımıza ve dünyamız güzel dönsün.

Bugün madenler için zeytin kesmek,  otel için orman yakmak, 3- 5 kuruş gelir ve  turizm için denizi kirleten yat limanları yapmak,  hayvan populasyonunu adeta kırıma uğratacak kadar avlanmak, tarım zehirleri, hava kirliliği,  hatalı sulama gibi yaptığımız o kadar çok yanlış iş var ki. Bu yanlışlara dur diyenler ve hatadan dönülmesi için çaba gösterenler ve dünyamızı kirletmeyenler de  hem ülkemize hen dünyamıza büyük katkı koyuyorlar.  Dünyanın ve canlıların dili ve ihtiyacı  para değil sadece insanların dili ve ihtiyacı para.  Burada da bir paradoks ortaya çıkıyor.  Üretmeyelim mi, katma değer olusturmayalım mi, iş sağlamayalım mı gibi para kazanan için belki de haklı sorular. Ama bu sorulara zeytin ağacının,  balıkların  veya kekliklerin vereceği tek cevap var. O da doğaya ve dünyaya saygılı ol. Saygılı olmazsa insanoğlu ne olur derseniz işte coronada olduğu gibi hastalıktan kırılır,  kıtlıkta açlıktan  ölür hiç biri olmazsa kanser olur ve acı içinde yaşamını sürdürür.  

Gelin bir minik çeşme kadar bu dünyaya faydalı olalım.  Dünyamızın kıymetini bilelim.  Sağlıkla,  iyilikle yaşayalım.  Birileri para kazanacak diye dünyamıza, ülkemize  kıymayalım.  

Doç. Dr. Devrim Alkaya
İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi & Tarımcı 
Türkiye Ziraatçılar Derneği 
Denizli İl Temsilcisi

Bakmadan Geçme