'Kumarla Mücadele' Konferansı Gerçekleştirildi

'Kumarla Mücadele' Konferansı Gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Kumar Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tayfur Bayat, katılımcılara “Kumarla Mücadele” konusu hakkında konferans verdi.

“Kumarla Mücadele” konferansı Hukuk Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kumar Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tayfur Bayat, kumarın tanımından ve kumar sonucunda karşılaşılacak olumsuz durumlardan şu şekilde bahsetti:

“Literatürde kumar bağımlılığı daha fazla kazanç sağlamak için bireyin bütün maddi birikimini gözden çıkarması ve riske atmasıdır. Kumar oynama noktasında her türlü olumsuz sonucunun olduğu bilinmesine rağmen başlama, yoğunluk ve sonlandırılamaması olarak tanımlanabilir. Bu bağımlılığın diğer türlerinde olduğu gibi sosyo-ekonomik anlamda da birçok olumsuzluğunun olduğunun farkındayız.”

Prof. Dr. Bayat, konferansın devamında kumarla birlikte edinilen huylardan, sonuçlarından sonuçları ışığında yapılması gerekenlerden ve bağımlılıkla mücadelede hangi kuruma başvurmaları gerektiğini anlattı. 

Bayat, kumar bağımlılığının kişide ne gibi davranışlara yol açtığını şu şekilde anlattı:

“Birey maddi anlamda kaybettikçe tekrar oynama isteği/hırsı ile ekonomik çöküntü yaşar. Dahası, kaybettikçe borç alma, yalan söyleme, ailevi ilişkilerinin bozulması gibi sosyolojik problemler ile karşılaşacaktır. Bağımlılığın ilerleyen aşamalarında sahtekârlık, dolandırıcılık, hırsızlık, zimmetine para geçirme gibi yasa dışı eylemlere karışarak adli sonuçları olabilir. Sonucunda; sosyolojik ve ekonomik kayıpların ağırlaşması ile ağır bunalımlar geçiren bağımlılar, depresyon ve ağır psikolojik hastalıkların sonucunda intihar etme eğilimine girebilir. Günümüzde kumar bağımlılığı geleneksel anlamda kıraathane kültüründen ziyade finansal enstrümanlarda kaldıraçlı işlemler ile gerçekleşmektedir.”

Prof. Dr. Tayfur Bayat bu gibi sebeplerden dolayı finansal okur-yazarlık seviyesinin yükseltilmesine yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Bayat, bireyin tedavi olması ve sonucunda bu bağımlılıktan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade ederek Yeşilay gibi bağımlılıkla mücadele eden kurumlara başvurularak, aile içerisinde finansal kısıtlar getirilerek bu problemin aşılması, gerek toplumsal gerekse kişisel kazanımlar oluşturacağını anlatarak sözlerini sonlandırdı.

Konferans öğrencilerinin sorularının ardından son buldu.

Bakmadan Geçme