Kuraklık haritaları endişe yarattı.

Kuraklık haritaları endişe yarattı.

Kasım ayının ortasında havanın sıcak seyretmesi, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de kuraklık sorununun arttığını gösteriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi (SPI-Standardized Precipitation Index) metodunda 2022 Ekim ayı meteorolojik kuraklık durumunu resmi internet sitesinde yayınladı.

Kasım 2020'den Ekim 2022'ye doğru 24 aylık bir değerlendirmeyi görselleştiren harita, "standart yağış indeksi" metoduna göre hazırlandı. Haritada Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Uşak, Denizli ve Burdur alanının "olağanüstü kurak" anlamına gelen siyah renkle gösterilirken, sözkonusu bölgelerin çevresinin "çok şiddetli kurak" ve "şiddetli kurak" anlamına gelen kahverengi ve kırmızı ile renklendirilmesi dikkat çekti.

Ağustos-Eylül ve Ekim aylarıyla ilgili yapılan değerlendirmede Malatya orta kurak seviyede yer aldı. Mayıs-Ekim ayları arasında yapılan 6 aylık değerlendirmede kuralık noktasında orta seviyede yer alan Malatya, kuraklık riski olan iller arasında yer alıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ekim ayı yağışı 29,6 milimetre olarak kaydedilirken, normalinin 45,5 milimetre olduğu belirtildi. 2021 yılı ekim ayı yağışı ise 34 milimetre olarak kaydedilmişti. Yağışlarda normaline göre yüzde 35, 2021 yılı ekim ayı yağışlarına göre yüzde 13 azalma gerçekleşti.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme