Malatya Afetlere Her Zaman Hazır!

Malatya Afetlere Her Zaman Hazır!

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’da yaşanacak olası bir afete karşı tedbir ve hazırlıkların tam olduğunu belirterek,” Malatya’da laf ile söz ile hikaye anlatmıyoruz. Acil durumlarda yetecek ve hazır bir şekilde uygulamaya alınacak çalışmalar yapıldı. Yapı stoklarının yenilenmesi ve denetlenmesi ile birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütüyoruz. 75 merkezde acil durum toplanma merkezleri yapıldı, sığınaklar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.” dedi

24 Ocak depreminin üstünden 3 yıl geçti. Deprem sonrası yaralar hızlı bir şekilde sarılırken, olası bir afet durumuna karşı kent genelindeki yapı stoklarının durumu sorgulanıyor. Kent genelinde Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD ve YİKOB tarafından yapı stoklarının tamamında denetim gerçekleştirildiği, güçlendirme ve dönüşüm çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya afetlere hazır mı?” sorusunu Gazetemize özel cevapladı.


2020 yılında yaşanan depremi anımsatan Başka Gürkan, depremde hayatını kaybeden vatandaşları anarak, ”24 Ocak 2020’de vuku bulan deprem Elazığ’da daha büyük hasara neden oldu. Biz de 4 canımızı kaybettik. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına tekraren başsağlığı diliyoruz.” Dedi.

HASAR GÖREN EVLER YENİDEN İNŞA EDİLDİ

Depremin ağır hissedildiği bölgelerde yeniden inşa çalışmalarının hızlı bir şekilde yürütüldüğünü kaydeden Başkan Gürkan, ”Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi kısmen de Yeşilyurt ilçelerimiz bu depremden etkilendi. Burada yapılan tespitlerde gerek bizim, gerek AFAD ’ın gerek se de YİKOB ile birlikte yapılan tespitlerde ağır hasarlı binaların yıkımını biz de destek vererek gerçekleştirdik. Onların yerine hak sahipleri olan bütün vatandaşlarımıza evleri yapıldı, teslim edildi. Büyük bir kısmı şuanda evlerinde oturuyor, az bir kısmının da devam ediyor. Bu evlerimizin altyapısı, çevre düzenlemesi, çocuk oyun parklarıyla, okulu ile çok mütenasip bir yapı içerisinde gerçekleştirildi.  Battalgazi bölgesinde Gelincik tepesinde bir alt merkez inşa edildi. Kale neredeyse tamamen yenilendi, Doğanyol tamamen yenilendi, Gökçe tamamen yenilendi, Pütürge’nin büyük bir kısmı yenilendi. Yeşilyurt’ta da hasarlı binaların yıkımını gerçekleştirerek TOKİ tarafından yeni binalar yapıldı ve hak sahiplerine teslim edildi.” İfadelerine yer verdi.

BİTİŞİK NİZAMDA OLAN BÖLGELERDE ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Kent genelinde bitişik nizamda yapılaşmaların olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatıldığını belirten Başkan Gürkan, ”Malatya eski bir şehir. Yapı denetim büroları kurulmadan önce yapılan binalardaki yaklaşımda bu yapılan depreme dayanıklı olmadığı formatı genel bir kabul görmüş. Teknik elemanların yerinde yapmış olduğu değerlendirmelerde mevcut yapı stokumuzdaki orta hasarlı ve ağır hasarlı binalardaki eksiklerin ve gerekli güçlendirmelerin yapılması noktasında gerekli düzenlemeler yapıldı.  Bitişik nizamda olan yerlerde kentsel dönüşüm noktasındaki çalışmalar da devam ediyor.” Diye konuştu.

KİMSENİN CANINA VE MALINA ZARAR GELMEYECEK

Malatya genelinde yapı stoku noktasında ciddi bir sorunun olmadığını, yine de en üst düzeyde çalışmalar yürütüldüğü aktaran Başkan Gürkan, ”Şehit Fevzi’de, Beylerbaşı’nda, Kernek - Beydağı kısmında kentsel dönüşümlerimiz devam ediyor. Ayrıca uydu kentleri Battalgazi’de YİBO ’nun olduğu yerde ve Gelincik Tepesinde gerekli yapı stokları yapıldı. Malatya deprem bölgesi olarak 1.Derece deprem kuşağı üzerinde. Bu şehirde zaman zaman depremler olabiliyor. Ama bunun yarın ne olacağı belirsiz. Daha da farklı harekete geçmesi durumu da olabilir. 24 Ocak 2020’de vuku bulan bu deprem Malatya’daki yapı stoklarının yenilenmesi noktasında epey bir mesafe kat ettik. Belediye olarak yapıların kontrolü ve denetimi yapılıyor. Bu anlamda özellikle Melekbaba ve Taştepe’deki tek katlı eski binaların kentsel dönüşümü noktasında gerekli plan ve çalışmaları ile plan – uygulama çalışmaları da başlatıldı. Bu süreç bu şekilde devam edecek.  Olası bir depremde Malatya’daki yapı stoklarında ağır bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum.  Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi olarak buradaki mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı bir hale gelmesi noktasında ve özellikle kırsal mahalle diye tabir ettiğimiz bölgelerde başlattık. Bu çalışmalar devam edecek. İnşallah herhangi bir vatandaşımızın canına ve malına zarar gelmeden var olan eksiklerin en kısa zamanda giderilmesi noktasında yoğun bir çalışma yapılıyor.” Dedi.

ACİL DURUM EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLDİ

Göreve geldiklerinde kenette bir sığınak olmadığını ve acil durum eylem planının hayata geçirerek şehrin muhtelif yerlerine sığınaklar inşa edildiğini vurgulayan Başkan Gürkan, ”Bizler bir taraftan yapı stoklarını yenilerken, depreme dayanıklı yeni yapılar yaparken diğer taraftan da acil durumlarda toplanma alanları noktasında çalışmalarımız devam ediyor.  Bununla ilgili çalışmalar yapıldı, bitirildi ve acil eylem planları uygulamaya geçirildi.  Allah göstermesin bir acil durum olduğu zamanda şehrimizin özellikle kapalı sığınağı yoktu. Biz bu anlamda şehrimize Battalgazi Belediye binamıza sığınak ve kontrol kumanda merkezi yaptık, Acil durum merkezi yaptık. Yine 46 dönümlük Millet Bahçesinin altına kapalı sığınak ve içindeki koordinasyon merkezi, içine 10 binlerce vatandaşı alabilecek, organize edecek çalışmalar yapıldı.  Diğer taraftan Millet Kütüphanesinin altına 2 katlı olmak üzere hem sığınak hem de otopark şeklinde bir çalışma yaptık.  Yine şehir meydanının düzeltip hem üst toplanma alanları, hem de altında sığınma alanları yaptık. Yeşil kuşak kapsamında millet bahçesi, Beydağı Park Millet Bahçesi de bu toplanma alanların dahildir. Bize kadar hiçbir sığınağı olmayan bir şehirdi.” Sözlerini kullandı.

75 ACİL TOPLANMA MERKEZİ YAPILDI

Olası bir kriz veya afet durumuna karşın kent genelinde 75 acil durum toplanma merkezi ve sığınak yapıldığını söyleyen Başkan Gürkan, ”Malatya’da laf ile söz ile hikaye anlatmak değil. Acil durumlarda yetecek ve hazır bir şekilde uygulamaya alınacak çalışmalar yapıldı. İnşallah bunlara gerek kalmaz. Malatya’da 75 merkezde acil durum toplanma merkezleri yapıldı, sığınaklar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Yeni Yemek Fabrikamız, yeni Ekmek Fabrikamız, 2 Yemek Tırı da bu tür durumlarda hem sıcak yemek verebilecek hem de sıcak ekmek dağıtılabilecek. Olası bir durumda Allah göstermesin yol kapanması veya farklı bir sorun yaşandığında genişlettiğimiz iş makinesi filomuz da yeterlidir. “ ifadelerine yer verdi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme