Malatya'da 53 Binin Üzerinde Konut İnşa Edilecek

Malatya'da 53 Binin Üzerinde Konut İnşa Edilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya Afet Koordinasyon Merkezinde yaptığı açıklamada; ”Malatya’mızda Battalgazi ve Yeşilyurt’ta İkizce, Gelincik Tepesi, Çamurlu ve Altay Kışlası askeri alanda 43 bin konutluk projemize başlıyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 ay içerisinde de Malatya’mızda 53 bin üzerinde konutumuzun inşa çalışmalarını başlatmış olacağız.” Dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilde hasar tespit çalışmaları ve yeniden inşa süreci başlatıldı. Malatya’da yapılması planlanan konutlar ile ilgili Malatya Afet Koordinasyon Merkezinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yer tespit ve istişare toplantısı yapıldı. 
Toplantı sonrası Basın açıklamasında bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sözlerine geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. 
“Yeni Malatya’ya ilişkin yürüttüğümüz çalışmalarımızı yerinde incelemek için tekrar buradayız” diyen Bakan Kurum, afet sonrası yaraların sarılması için çalışmaların yürütüldüğünü anımsattı. 
Afetten etkilenen şehirlerin hasar tespit çalışmalarını yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Kurum,  yeni konutların inşa edileceği yerleri belirlediklerini söyledi. 
Afetten etkilenen illerde hasar tespit çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü kaydeden Bakan Kurum,” Tüm illerimizde; hasar tespitlerimizi 7 bin personelimizle aralıksız sürdürüyoruz. Deprem bölgesindeki illerimizde; toplam 4 milyon 658 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 316 bin binayı inceledik. 534 bin bağımsız bölümden oluşan 173 bin binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik.  Malatya’mızda da 27 bin binada 82 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik.” Dedi. 
Cumhuriyet tarihinin eş zamanlı olarak üretilen en büyük afet konutu seferberliğini başlattıklarını belirten Bakan Kurum,” Asrın felaketi, 11 ilimizi ve 14 milyon kardeşimizi derinden sarstı, yaraladı. Bilinmelidir ki; devletimiz tüm imkânlarıyla milletimizin yanındadır. İnşallah 85 milyon tek yürek, tek bir aile olarak bir ve beraber olacağız, bu zor günleri atlatacağız ve kardeşlerimizin mutlu, güzel günlerine hep birlikte şahit olacağız.  Hamdolsun devletimiz bunu yapabilecek imkâna, kudrete ve güce sahiptir. TOKİ eliyle 1 milyon 180 bin konut yaptık, 20 yılda 3.3 milyon konutu dönüştürüp güvenli hale getirdik.  Şu anda; 11 ilimizde Cumhuriyet tarihinin eş zamanlı olarak üretilen en büyük afet konutu seferberliğini hayata geçiriyoruz. Bu dönüşümle birlikte şehirlerimizin geleceğini, 100 yılını planlayacak ve afetlere karşı dirençli şehirleri hep birlikte kuracağız. Çevre düzenlemesiyle, parklarıyla, bahçeleriyle, camileriyle ve okullarıyla, sosyal donatı alanlarıyla vatandaşlarımıza yeni yaşam alanlarını tıpkı diğer afetlerde söz verdiğimiz gibi 1 yıl içerisinde teslim edeceğiz.” Diye konuştu. 
“Bakanlık olarak; 200 bin konutumuzun, tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etütlerini tamamladığımız ve buna göre yer seçimini yaptığımız alanlarda, ilk sözleşmelerimizi imzaladık.”  diyen Bakan Kurum, ”Bugün de yeni sözleşmelerimizi de yapmaya ara vermeden devam ediyoruz. Kahramanmaraş Pazarcık’ta 321, Dulkadiroğlu’nda 258, Elbistan’da 714, Şanlıurfa Eyyübiye’de 363, Malatya Battalgazi’de 474 olmak üzere toplam 2.130 konutumuzun ihalesini yapacak ve yapımına başlayacağız.  21 Şubat’ta başladığımız ihalelerle dört günde toplamda 10.012 yeni yuvamızın sözleşmelerini tamamladık, yapım aşamasına geçtik. Şubat ayı bitmeden yapacağımız yeni ihalelerle 14.000 konutumuzun inşasına başlamış olacağız.” Sözlerini kullandı. 
Malatya’da yeni konutların inşası için yer tespiti yapıldığını ifade eden Bakan Kurum, ”Malatya’mızda Battalgazi ve Yeşilyurt’ta İkizce, Gelincik Tepesi, Çamurlu ve Altay Kışlası askeri alanda 43 bin konutluk projemize başlıyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 ay içerisinde de Malatya’mızda 53 bin üzerinde konutumuzun inşa çalışmalarını başlatmış olacağız.  Yine köylerimizi de ayağa kaldırmak için ilk etapta Osmaniye’de 1361, Adana’da 701, Diyarbakır’da 2 bin 927, Elazığ’da 386, Hatay’da 14 bin 141, Kahramanmaraş’ta 12 bin 135, Malatya’da 17 bin 990, Şanlıurfa’da 2 bin 54, Gaziantep’te 9 bin 130, Kilis’te 1002, Adıyaman’da 10 bin olmak üzere; toplamda 73 bin köy evimizi ahırıyla, bahçesiyle, parkıyla yaparak hak sahiplerine teslim edeceğiz. 200 bin afet konutumuzun yanında inşa edeceğimiz 73 bin köy evimizle beraber 273 bin sağlıklı güvenli yuvamızı depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. Malatya’mızın da kadim tarihine, kültürüne ve tarihi dokusuna sadık kalarak tüm çalışmalarımızı tamamlayacağız. Şehrimizi, en güvenli ve en sağlıklı yerlere inşa ederek, Malatyalı kardeşlerimize armağan edeceğiz.” Dedi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme