• Haberler
  • Malatya
  • Malatya'da mücbir sebep halinin uzatılması gerekmektedir.

Malatya'da mücbir sebep halinin uzatılması gerekmektedir.

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen Malatya’nın da içerisinde bulunduğu illerde mücbir sebep hali 30 Kasım’a kadar uzatıldı. Borçlu olanların, alacaklı idarelere 6 Şubat-30 Kasım 2023 döneminde ödemeleri gereken taksitlerinden birincisinin ödeme süresi mücbir sebep halinin sona erdiği ayda dolacak. Sonraki taksitler takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecekti.  Henüz neredeyse çarşısının bile olmadığı, esnaflarının büyük çoğunluğunun kenar mahallelerde küçücük konteynerlerde ticaret yapmaya çalışan Malatya’mızda, 30 Kasım’da süresi sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılması gerekmektedir.
İlimizde depremlerden dolayı ekonomik sıkıntılar yaşanmaktadır. Malatya ili genelindeki ticarethanelerin ve muhasebecilerin,  çalışma koşullarında depremden bu yana herhangi bir iyileşme olmamışken, bu şartlarda vergi beyan ve bildirimleri ile SGK’ya yapılacak bildirimlerin verilmesinde sıkıntılar yaşanacağı aşikârdır. Bu şartlar altında Malatya’nın yeniden yapılandırılmasında şehrin dinamiklerinin harekete geçmesi gerekirken,  mücbir sebep halinin uzatılmaması şehrin ticaretini olumsuz etkileyecek ve işyerleri bu konudan olumsuz etkilenecektir. Diğer iller ile ilgili bu sürenin uzatılması ile alakalı çalışmalar yapılırken ilimiz ile alakalı herhangi bir çalışma yapılmadığı bilgisi kulağımıza gelmektedir.
Depremin yaraları sarılmadan yapılan vergisel işlemler vatandaşa büyük yük olacaktır.
Bu nedenle  “30 Kasım 2023 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin, en azından 1 yıl daha uzatılarak esnaflarımız rahatılmalıdır. Aksi takdirde mücbir sebep halinin sona erecek olması dokuz aydır yıkılan işyerleri yerine konteynerlerde faaliyetine devam etmek zorunda kalan bazı günler siftah bile edemeyen esnaf, tüccar birikmiş vergi ve sigorta borçları ile karşı karşıya kalacaktır."

Bakmadan Geçme