Malatya Fayı 7,4 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir!

Malatya Fayı 7,4 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir!

Doç. Dr. Taylan Sançar, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama da, Malatya Fayı ile ilgili olarak detay bilgiler paylaştı.

Son 10 bin yıl boyunca Malatya Fayında dört depremin olduğunu aktaran ve Malatya Fayı’nın yıkıcı bir depreme neden olabileceğini düşündüklerini belirten Doç. Dr. Taylan, Malatya Fayı üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğine işaret etti.

Doç. Dr. Taylan Sançar’ın açıklamasında yer alan bilgiler şu şekilde; “Paleosismik verilerimiz, son 10 bin yıl boyunca Malatya Fayı boyunca dört deprem olduğunu göstermektedir: (a) KZK-1 = MÖ 965-549, (b) KZK-2 = MÖ 3541- 994, (c) KZK-3 = MÖ 5846-3653 ve (d) KZK-4 = MÖ 9362-5906. Ortalama deprem tekrarlanma aralığı 2275 ± 605 yıldır. Bu nedenle, Malatya Fayı üzerinde biriken gerilmenin yakın gelecekte yıkıcı bir depreme neden olabileceğini düşünüyoruz. Yüzey yırtılmasının ilerlemesinin önünde önemli bir geometrik engel bulunmadığından, 165 km uzunluğundaki Malatya Fayı (FS1 ve FS4 arasında), Wells ve Coppersmith'in (1994) ampirik denklemlerine göre M= 7.4 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Bu sonuç, her bir segmentin deprem tarihçesine ilişkin anlayışımızı  artırmak ve daha doğru bir yırtılma ilerlemesine katkıda bulunmak için Malatya Fayı üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğine işaret etmektedir. Bu veriler sadece benzer yöntemler kullanılarak üretilen veriler ile yok edilir. Verilerimizin geçersiz olduğunun bilimsel yöntemler ile gösterilmesi yani Malatya Fayı'nda deprem riskinin olmadığına dair veriler bizi sadece mutlu eder.”

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme