• Haberler
  • Malatya
  • Malatya Kent Konseyi 'Deprem Sonrası Göçün Yerel Yönetimler Açısından Avantajları ve Dezavantajları' Konusunu Ele Aldı

Malatya Kent Konseyi 'Deprem Sonrası Göçün Yerel Yönetimler Açısından Avantajları ve Dezavantajları' Konusunu Ele Aldı

Malatya Kent Konseyi 'Deprem Sonrası Göçün Yerel Yönetimler Açısından Avantajları ve Dezavantajları' Konusunu Ele Aldı

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği,   İnönü Üniversitesi ve  Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğinde “Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri” çalıştaylar dizisinin üçüncü konu başlığı olan “Deprem Sonrası Göçün Yerel Yönetimler Açısından Avantajları ve Dezavantajları” çalıştay programı gerçekleştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Malatya Kent Konseyi Genel Kurul ve Yürütme Kurulu üyeleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilciler, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı. 
Çalıştay öncesi düzenlenen panelde; Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyithan Tekin tarafından “Dirençli Kentler Yönetimi”, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum tarafından “Yerel Hizmetler ve Beklentiler”, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga tarafından “Sosyal ve Katılımcı Belediyecilik”, İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki BOYRAZ tarafından “Afet ve Kriz Yönetimi” konuları ele alındı. Panelin moderatörlüğünü ise Malatya Turgut Özel Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde başlayan programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “6 Şubat depremi sadece yapılarımızı etkilemedi. Demografik yapımızı da bozdu, insanımızın yaşam biçimini değiştirdi. Afetten dolayı bizlerde göç hadisesi yaşadık. Konteyner kentlerdeki insanların yaşam biçimi, kültürü değişti. Bu çalıştaylarla bu konuları inceleyip, analizini yapıp, neler yapılabileceğine dair çalışmalarda bulunacağız” dedi.
Dirençli kent, sağlam yapılar ve işlerin hızlı yürümesi için de halkın yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Er, “Geldiğim günden beri hep bir söylemim var. Malatya’yı Malatyalılarla birlikte yöneteceğiz. Malatya’yı hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak için halkımız Malatya’nın menfaatini önceliklindirsin ve bize yardımcı olsun, biz bu şehri hızlıca ayağa kaldıralım” dedi.
Çalıştay öncesi düzenlenen panel programının moderatörlüğünü yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan  “Bugün burada bir araya gelişimiz; sadece bir bilimsel etkinliğe katılım değil, aynı zamanda yaşadığımız büyük acının ardından geleceğimizi yeniden kurma iradesinin bir göstergesidir. Çalıştaylarımızda göçün ekonomiye, kent kimliğine, kamu kurumlarına, sosyal hayata ve STK’lara etkileri üzerine olmak üzere toplamda 8 çalıştay düzenlenip sonrasında kitaplaştırılması planlanmaktadır. Böylece sadece Malatya’ya değil, benzer deneyimler yaşayan tüm illerimize ışık tutmasını temenni ediyoruz” dedi.


“Dirençli Kentler Yönetimi” konusu üzerine sunumlarını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyithan Tekin “6 Şubat depreminden etkilenen vatandaşlarımızın konut ve işyeri ihtiyacının karşılanması amacı ile mevcut yasal mevzuat ve yeni yapılan düzenlemeler ile gerek kentsel, gerekse kırsal yerleşim alanlarında planlama ve yapılanmaya yönelik çalışmalara başlanmıştır. Yapılan harita çalışmaları ile deprem sonrası zemin kaymaları nedeniyle oluşan tüm imar ve kadastro verileri yeni koordinatlara uyarlanmıştır. Ayrıca, depremde ağır hasar alan bölgelerde orta foto haritalar hazırlanarak, sahada çalışan tüm kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu mekânsal veriye hızlı ve doğru erişimi sağlanmıştır. Hazırlanan bu haritalar, başta hasar tespiti ve yeniden yapılaşma çalışmaları olmak üzere pek çok kritik süreçte yol gösterici olmuştur” dedi.
Planlama çalışmalarının çok merkezli ve dengeli bir kentsel yapı oluşturma hedefi doğrultusunda yeniden planlandığını söyleyen Tekin “Bu strateji kapsamında: Batı aksında İkizce bölgesinde yaklaşık 110.000 kişilik, Doğu aksında Bahçebaşı bölgesinde ise yaklaşık 70.000 kişilik nüfusu barındıracak iki yeni alt merkez planlanmıştır. Söz konusu alt merkezler yalnızca konut alanlarını değil; yaşamın tüm bileşenlerini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır” dedi.
“Yerel Hizmetler ve Beklentiler” konusu üzerine sunumlarını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum sürdürülebilir bir Malatya için altyapı, ulaşım ve çevre stratejileri için Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını anlattı: “Altyapı çalışmalarında 176 km kanalizasyon ve 192 km içme suyu hattı döşendi. Çarşı altyapısı yeniden inşa edildi, zemin iyileştirmesi için 12 bin fore kazık çakıldı. Merkez arıtma tesisi yeniden işletmeye alındı; İkizce’ye ileri biyolojik arıtma tesisi başlatıldı. 3.755 köy konutunun içme suyu ve atık su hatları tamamlandı. Ulaşım hizmetlerine yönelik yürütülen projelerde; Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi, Trafik Kontrol Sistemi, bluetooth tabanlı trafik analiz sistemi gibi çalışmalar yürütülmektedir” dedi.
Gelecek vizyonundaki çalışmalara dair bilgi veren Mum “İnönü Caddesi’nde tramvay;, İkizce’ye trambüs hattı, Kuzey çevre yolu bağlantıları, Gedik, Çöşnük ve Yakınca kavşakları ile birçok alanda çeşitli çalışmalar başlatılmıştır” dedi.
“Sosyal ve Katılımcı Belediyecilik” konusu üzerine sunumlarını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, sosyal belediyeciliğin normalin altında yaşam süren dezavantajlı grupların hayatını kolaylaştırmak için var olan sosyal devlet anlayışının yerel yönetimdeki yansıması olduğunu söyleyerek “6 Şubat depreminin ilk günlerinde hepimiz dezavantajlıydık. Bunun gibi olaylar her an yaşanabilir. Bu sebeple sosyal belediyecilik anlayışının sağlıklı bir şekilde yürütülüyor olması gerekmektedir” dedi.
Katılımcı belediyeciliğin güçlü olması gerektiğine değinen Göktolga “Afet gibi büyük olaylarda yerel yönetimimizle,  kurumlarımızla ve STK’larımızla güçlü bir iletişim halinde olunması halinde sorunlar doğru şekilde ve hızlıca tespit edilerek ihtiyaçlar yerinde görülür, tespit edilir ve ortak kararlar alınmış olunur. Böylece alınan kararlar daha çok benimsenir” dedi.
Sosyal ve katılımcı belediyeciliğin mevzuatlarda, yasalarda yer almasının önemli olmasıyla beraber bunun uygulanabilir olmasının topluma hızlıca dokunan etkisine değinen Göktolga “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Sami Er’in ‘Malatya’yı Malatyalılarla yöneteceğiz’ sözü sosyal belediyeciliğin tezahürüdür. Bu bir zihniyetin benimsenmesi ve uygulanmasının yansımasıdır” dedi. 
“Trambüs Hattı Projesi Yerine Tramvay Hattı Projesi Uygulanmalı”
“Afet ve Kriz Yönetimi” konusu üzerine sunumlarını yapan İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, sunumuna geçmeden önce Malatya’daki ulaşım ağına değinerek “Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesine kadar uzatılması planlan trambüs hattı projesi yerine tramvay hattı projesinin yapılması gerektiğini söyledi. Malatya’nın biran evvel raylı sisteme geçmesini vurguladı. 
Boyraz, afet ve kriz yönetimi konusuna giriş yaparak, Türkiye'deki ve Malatya’daki afet durumu hakkında detay bilgiler verdi. Afet yönetiminin, çok aktörlü bir süreç olduğunu bu sebeple kurumsal iş birliğinin birbirlerini tamamlayan roller üstlendiğini söyleyen Boyraz “Afetlerin çok boyutlu doğası, kaynakların sınırlı olması ve paylaşım ihtiyacı, müdahale hızının artırılması gerekliliği, toplumsal güvenin ve koordinasyonun sağlanması kurumsal işbirliğinin temel gerekçeleridir. Farklı kurumların koordineli çalışmasının afet dönemlerinde hayat kurtarıcı etkisi vardır” dedi. 
Programın ikinci oturumunda oluşturulan çalıştay masalarında “Rezerv Alanları, Yerinde Dönüşüm, Planlı Yapılaşma, İmar ve Kent Estetiği, Alt Yapı, Ulaşım, Çevre, Sosyal Entegrasyon Politikaları, Sosyal Yardım Politikaları, Kültürel Belediyecilik Politikaları, Dijital Belediyecilik Hizmetleri, Kurumlar Arası İş Birliğinin Önemi, Toplumsal Katılım ve Bilinçlendirmenin Önemi” gibi konu başlıkları üzerine uzman kişiler eşliğinde katılımcılar da çalışmaya katılarak konuyu derinlemesine ele alarak çeşitli öneriler ortaya koydular. Malatya Kent Konseyi’nden verilen bilgiye göre, çalıştay kapsamında görüş ve önerilerin bir rapor şeklinde yakın zamanda kamuoyunun bilgisine sunulacağı belirtildi.                                                                                                            

Bakmadan Geçme