Malatya Sismotektoniği Ne Durumda…

Malatya Sismotektoniği Ne Durumda…

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Malatya Cadde Gazetesine Malatya depremi ile ilgili özel açıklamalar yaptı. İçelli açıklamasında;

6 ŞUBAT 2023 Depremlerinin ikincisi olan öğlen saatlerinde gerçekleşen çardak 7,6 büyüklüğünde ki depremde en çok etkilenen ve hasar gören illerin başında Malatya şehrimiz gelmektedir. Nurhak’tan Doğanşehir’e doğru kuzeybatı yönlü Malatya’ya devam eden ortalama 45 km’lik bir kırığın yırtılması sonucu büyük darbe almıştır. Saat 4,17 de 7,8 büyüklüğünde gerçekleşen, Erkenek segmentinin 50 km ve Pütürge segmentinin yaklaşık 30 km lik kısmını yırtan ilk depremde ikinciye nazaran nispeten daha az yara almıştır.
Gelelim Malatya da bu günden sonra ne olabilir sorusuna…
Malatya’nın batısında bulunan Malatya fayı Akçadağ segmentinin kuzey ucundaki 28 ve 30 km lik iki parça yırtılmamış ve gerilim yüklenmiştir. Ara ara küçük atımlar yaparak zaten kendi belli etmekte ve 6,0/6,2 civarında deprem üretebileceklerdir.
Malatya’nın tam kuzeyinde ve ortalama 90 /130 km uzağında bulunan Ovacık fayı Arapgir segmentinin uzunluğu 40 km, Munzur segmenti ise 100 km civarındadır. Sol yanal doğrultu atımlı ve yıllık 3 mm yamulma hızı olan sismik tehlikesi yüksek olan bir faydır.
Bu fay üzerinde 10 bin yıl içerisinde 4 büyük deprem geçmişi gözlemlenmiş ve en yakın deprem üzerinden 2400+-50 yıl geçmiştir. Bu fay da aletsel dönemde 4,2 büyüklüğünün üzerinde deprem yoktur. Bu fayın çalışması durumumda 7+ deprem üretmesi kuvvetle muhtemeldir. En çok etkilenecek il ise Tam uç kısmında bulunan Erzincan, kuzeyde Bayburt ve güneyde Tünelidir. Malatya ise burada oluşabilecek 7,0 büyüklüğündeki depremden 6.0,6,5 gibi etkilenecektir.
Durun  yahu hemen  korkmayın!!!
Büyük depremler sinsi değildir… Ben geliyorum der ve Ovacık fayı için tehlike çanları henüz çalmadı.
Malatya  merkezinden geçen  Çöşnük fayında  ve Güneyinde bulunan Pütürge segmentinde,ayrıca  doğansehir  fay zonu üzerinde 5,0/5,8 civarı artÇı  yani yerleşme  depremleri mutlaka  ama  mutlaka  gelecektir. Şu an gerçekleşen  mikro ve  sönümlenmiş gibi olan depremler  orta  büyüklükte  depremlerin  gelmeyeceği anlamında  değildir.
Kütle hareketleri üzerinde etkili olan ve tektonik olarak hırpalanan Bölge Jeomorfolojik  deformasyona  uğradı ve  yara  aldı. Kaya kütlelerinin şeklinde,yerinde, konumunda ve hacminde meydana gelen değişiklerin stabil hale  gelmesi zaman alacaktır. Bu yara,  kabuk bağlayıp iyileşirken, zaman zaman sızlayacak, zaman  zaman sakinleyecek…
 

Bakmadan Geçme