Malatya Valiliği Sıkça Sorulan sorulara açıklık getirdi

Malatya Valiliği Sıkça Sorulan sorulara açıklık getirdi

⦁    Hasar gören konutumuz için nakdi yardım yapılacak mı? 
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10.000-TL AFAD destek ödemesi başvuruya gerekmeksizin Ziraat Bankası Hesabına yatırılmaktadır. Ziraat Bankası hesabı olmayan vatandaşlar TC Kimlik numarası ile başvuruda bulunarak yardımlardan faydalanacaktır. (Hasarsız konutlara ödeme yapılmamaktadır)
2) Hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı? Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 15.000-TL taşınma yardımı yapılacaktır. 
3) Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı? Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelerden ev sahibi olanlara 5.000-TL, kiracı olanlara 2.000-TL, 12 ay boyunca kira yardımı yapılacaktır.  


4) Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardım yapılacak mı? 
Depremde hayatını kaybeden vatandaşların aile yakınlarına acil temel ihtiyaçlarının karşılanması için 100.000-TL nakdi yardım yapılacaktır.
(Başvuru henüz AFAD sisteminde açılmamıştır.)
5-Ağır Hasarlı Evlere Taşıma İzni Veriliyor mu ?
AFAD’ın yayınladığı genelge gereği vatandaşların can güvenliği için eşya taşıma, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe ile yapılan başvuru sonucu hazırlanan rapor neticesinde taşıma izin belgesi verilmektedir.
Aşağıda belirtilen esaslar dahilinde;
a) Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport,kıymetli evrak v.s) alımına müsaade verilmektedir.
b)Yapıya kontrollü 2 saat  girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir (yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır mutfak dolabı,kalorifer peteği, pvc kapı, pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı v.b.eşyaların sökülmesi alınması kesinlikle yasaktır.)

6-Koteynır Başvuruları Nerede Yapılıyor?
https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-afetzede-barinma-destegi-basvurusu üzerinden konteynır talebine evet işaret ederek başvuru yapabilirsiniz konteynır kentler şuan kurulma aşamasındadır.
7-Gıda yardımı, kıyafet, yakacak ve bireysel çadır dağıtımı yapılıyor mu?
İkametgah sınırları içerinde muhtarlar koordinasyonunda gıda, kıyafet ve yakacak dağıtımı sağlanacaktır. Bireysel çadır verilmemekte olup; Çadır kentte barınmak isteyen afetzede vatandaşlarımız kendilerine en yakın çadır kent sorumlusuna müracaatta bulunması gerekmektedir.
8- Birden fazla mülk sahibiyim tüm mülklerim için deprem yardımlarından faydalanabilir miyim?
İkametgah adresinizin kayıtlı olduğu mülk için sadece 10.000 TL nakdi deprem yardımından faydalanabilirsiniz. Eğer bahse konu mülkte kiracı var ise kira yardımından mülkte oturan kiracı faydalanır.
9-İl Dışına özel araçla çıkışlarda Akaryakıt Desteğini nasıl alabilirim? 
C- İl dışına çıkmadan Valilik binamız İçerisinde hizmet veren Açık Kapı Şube Müdürlüğünden 7 Gün (08:00-17:00 saatleri arasında) mesai saati dışında ise 7/24 ilçe kaymakamlıklarında yol yakıt yardımı belgesi alabilirsiniz.
10- Kira Yardımı ve Taşıma ücreti için nasıl başvuruda bulunabilirim?
https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-afetzede-barinma-destegi-basvurusu üzerinden konteynır talebine hayır işaretleyerek yapacağınız başvurular değerlendirme sonucuna göre Kira Yardımı ve Taşıma ücreti hesabınıza yatırılacaktır.
11-İşyerim enkaz altında enkaz kaldırma çalışması kim tarafından yürütülmektedir?
Malatya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (MAŞTİ karşısında) tarafından enkaz kaldırma iş ve işlemleri yürütülmektedir.
12-İkametgâh adresim deprem esnasında hasar kaydı olan yerde idi ancak MERNİS adresim farklı bir yerde bulunmaktadır. Hak kaybı yaşar mıyım?
Hasar gören konutta oturduğu tespit edilen afetzedelere, barınma desteği yapılmaktadır. Kimlik paylaşım sistemindeki kayıtların uyuşmaması halinde afetzedenin ikametgâhı teyit edildikten sonra ödemeler yapılacaktır. Bunun için aşağıda adresi verilen Malatya Valiliği binasında bulunan Nüfus Müdürlüğüne, size ait herhangi bir fatura ile (Elektrik, Doğalgaz, Su) faturası ile müracaat ederek adres düzeltmesi yapılabilmektedir.


13) İkâmet ettikleri konut ağır hasar gören kiracılar hak sahibi olabilmekte midir?
Kiracılara afet konutu yapılmamaktadır. Hak sahibi olunması kaydıyla konut tapuda kimin üzerine kayıtlı ise AFAD onun adına afet konutu yapmaktadır.
14) Ağır hasarlı olarak tespit edilmiş bir konutta birlikte ikâmet eden hem evli çocuk, hem de ebeveyni hak sahibi olabilmekte midir?
Böyle bir durumda, sadece hak sahipliği koşullarını taşıyan ebeveynler konut sahibi olabilir.
15) Şehir merkezlerinde konutlar nasıl yapılmaktadır?
Şehir merkezinde afet konutları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ tarafından yapılmaktadır.
16) Afet konutları kaç katlı, kaç metrekare, kaç odalı yapılmaktadır?
Afet konutlarının, kat sayısı, metrekare, oda sayısı gibi detaylar TOKİ tarafından evlerin projelendirme aşamasında netleştirilmektedir.
17) Orta hasarlı konutlar ve ahırlar için AFAD tarafından yapılan yardım ne kadardır?
AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır. Kredi rakamları her yıl yeniden belirlenmektedir. 
18) Kiracıyım, Kira Kontratım Yok, barınma desteği Alabilecek miyim?
 Afetzedenin kimlik paylaşım sisteminde ikametgahı sorgulandıktan sonra Tapu Kadastro Bilgi Sisteminden (TAKBİS) yapılacak inceleme neticesinde ev sahibi olmadığı tespit edilenler kiracı olarak kabul edileceğinden barınma desteğinden faydalanabilecektir.
AFETZEDELER İÇİN ÖNEM ARZ EDEN KAMU BİNALARI AÇIK ADRESLERİ
1-Malatya Valiliği
İnönü Mah. Buhara Cad. No 250 Yeşilyurt (Sabancı Kültür Merkezi Binası Yanı (Yeni Milli Eğitim Müdürlüğü Binası)
Not (Açık Kapı Şube Müdürlüğü Ve İl Nüfus Müdürlüğü Burada Hizmet Vermektedir)
2-Malatya AFAD İl Müdürlüğü
Yakınca Havaalanı Bulvarı (2.Osb girişi No, D:8, 44110 Yeşilyurt/Malatya (0422) 212 84 32
3-Malatya YİKOB (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı)
Karakavak, Ankara Asfaltı Cd. No:7, 35730 nci/Malatya (MAŞTİ karşısı)
(0422) 238 55 37


4-Battalgazi Kaymakamlığı 
Alacakapı Mh. Çukurpınar Sk. No:13 D:13, 44210 Battalgazi/Malatya (Eski Malatya Yolu Üzerinde)
(0422) 841 25 05
5-Yeşilyurt Kaymakamlığı 
Tecde Mh. 14. Sk. 44090 Pk:44110 Merkez/Malatya (Anadolu Un Fabrikası Karşısı- Şentepe İlkokulu Bahçesinde)
6-Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü
Fatih Mahallesi Yolu, 44080 Yeşilyurt/Malatya (Elemendik Mevkii)
7-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü
Çöşnük Mh Necip Fazıl Kısakürek Cd. 44320 Malatya Merkez/Malatya (Vali Konağı Yolu Üzerinde) (0422) 371 12 17

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme