Müslüm Aktürk'ün Kaleminden 'Erdemli TOKİ'

Müslüm Aktürk'ün Kaleminden 'Erdemli TOKİ'

Toplu Konut İdaresi’ni anlatmaya gerek yok. Ülkemizin her tarafında,her kesime uygun konutlar yaptı, yapmayada devam ediyor. Halk o kadar memnun ki, en son açıklanan Sosyal Konut Projesi’ne 1,5 ayda yaklaşık 8 miliyon müracaat gerçekleştirildi.

Erdemli TOKİ sakinleri Başkan Seçer ve Başkan Tollu’ya sesleniyor; ARTIK ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMEK İSTEMİYORUZ…
                                             
Toplu Konut İdaresi’ni anlatmaya gerek yok. Ülkemizin her tarafında, her kesime uygun konutlar yaptı, yapmaya devam ediyor. Halk o kadar memnun ki, en son açıklanan Sosyal Konut Projesi’ne 1,5 ayda yaklaşık 8 milyon müracaat gerçekleştirildi.

Bu kadar güvene, kurulduğu 2003 yılından bugüne dek inşa ettiği bir milyondan fazla konut tecrübesine rağmen TOKİ gibi bir kurumun projelerinde de maalesef hatalar, aksamalar, ihmaller oluyor.

10 yıl kadar önce ikamet ettiğimiz İstanbul’un Küçükçekmece İlçesi Halkalı bölgesinde TOKİ’nin yaptırdığı çok sayıda sitenin projesine cami yeri ayrılması ihmal edilmişti. Önce konuya ilişkin haber yapmış sonra da o dönem TOKİ Başkan Yardımcısı olan Haluk Karabel ile görüşmüştük. 

Haluk bey hatalarını kabul edip haritayı açıp “şuralara inşa edebiliriz” demişti ve kısa sürede birisi Avrupa Konutları ile ünlenen Artaş Grup tarafından olmak üzere bölgeye 3 cami inşa edilmişti.

Erdemli’deki İhmal Daha Büyük

TOKİ’nin Erdemli’deki ihmali sadece cami alanına projede yer verilmemesiyle sınırlı değil, taşeron firma kalitesiz su boruları döşediği için alt yapıda da kalıcı bir sorun bırakılmış.
Erdemli’nin her yerine MESKİ’nin suyu direkt aktarılırken TOKİ’de oturan vatandaşlar su ihtiyaçlarını hidrofor kanalıyla alabiliyorlar. Bu da, fiyatı el yakan elektrik maliyetini artırıyor ve her daire için her ay fazladan bir gider oluşturuyor. Hidroforların arada sırada arızalanması ise giderleri katmerlendirip vatandaşların cebinden daha fazla para çıkmasına yol açıyor.

TOKİ’de İkamet Edenlerin Ekonomik Profilleri Belli.

Orta direk belki de daha alt gelirle geçinmeye çalışan kesimin oluşturduğu vatandaşlar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den kendilerini bu dertten kurtarması için yardım istemişler.
Koyuncu Mahalle Muhtarı İlhan Çerçi, bu sorunu çözmek amacıyla çok mücadele ettiğini ancak Başkan Seçer’in kendisine, TOKİ konutlarının site statüsü nedeniyle yardımcı olamayacağını söylediğini anlattı.

Muhtar Çerçi’nin konuştuğu Başkan Vahap Seçer, “Yeni hat çeker problemi çözerim ama Cumhur İttifakı üyeleri site içine müdahale ettiğimden dolayı hakkımda dava açarlarsa suçlu duruma düşerim” demiş.

Başkan Sayın Vahap Seçer’e “evlere hidroforla su verilmesi” sorununun çözümü için bir hatırlatma ve bir öneride bulunmak istiyoruz: 

Hatırlatma: TOKİ konutları resmiyette her ne kadar site gibi görünse de asla öyle değil. İlk kurulduğunda birkaç yıl yönetim oluşmuş ama daha sonra kendi haline bırakılmış. Bloklar, belediyenin hizmet götürdüğü diğer mahallelerdeki binalar gibi kendi yönetimini oluşturmuş ve ancak sadece kendi binalarıyla uğraşmaya başlamışlar. İstinat duvarı yok, güvenlik yok, toplu taşıma araçlarının ve isteyen her vatandaşın gelip geçtiği açık alana dönüşmüş durumda.   

Öneri: “Site olduğu için karışamam” demeniz TOKİ sakinlerinin ilelebet sorunlarıyla baş başa kalması anlamına gelir. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme alıp Cumhur İttifakı üyelerinin de oylarıyla yılan hikâyesine dönüşen bu soruna çözüm getirebilirsiniz, diye düşünüyoruz. Cumhur İttifakı üyeleri aleyhte oy kullanırlarsa da bunu kamuoyu ile paylaşır üzerinizdeki sorumluluğu atmış olursunuz…
Şu formül de uygulanabilir: Site sayılan alana isale hattı belediye tarafından döşenir, harcanan para TOKİ sakinlerinden tahsil edilir.

Aslında bu sorun TOKİ tarafından çözülmeli ama işin kabulü yapılmış ve aradan uzun yıllar geçmiş. Söz konusu müteahhit yaşıyor mu, yaşıyorsa yasal yaptırım uygulanır mı? Bunlar işin hukuki boyutu tabi. 


Başkan Tollu’ya Teşekkürler

Erdemli Belediye Başkanı Sayın Mükerrem Tollu’ya bu vesileyle teşekkür etmek istiyoruz. Zira o da “burası site içi” deyip karışmasaydı sanırım TOKİ konutları, “TOKİ çöplüğü” şeklinde anılırdı.
Erdemli Belediyesi’ne ait temizlik görevlileri arada sırada gelip çevrede temizlik yapıyorlarmış ama bölge sakinleri ağaçlandırma, park ve çocuklar için oyun alanları konusunda Başkan Tollu’dan yeterli hizmeti almadıklarından yakınıyorlar.

Toki Mescidi Bakım İstiyor

TOKİ sakinlerinin anlattığına göre, TOKİ’deki mescit basit malzemeden yapıldığı için yazın sıcak, kışın da soğuk oluyormuş. Camii cemaatinin namaz öncesi ve sonrası oturup dinlenecekleri, muhabbet edecekleri mescide ait düzgün bir bahçesi bile yokmuş.

Belediyeler tarafından birçok cami ve mescit için yapılan bakım ve temizlik işleri demek ki burada ihmal ediliyormuş.

Doğalgazdan Mahrum Kalmış

Bu arada, doğalgaz konusunda da TOKİ konutları yine üvey evlat muamelesi görmüş. Konutlar yapılırken doğalgazın ilçeye kısa sürede verileceği düşünülerek bütün bloklara doğalgaz hatları çekilmiş. Erdemli, çok geç olsa da doğalgaza kavuşurken ve bazı mahallelere bu kış mevsiminde doğalgaz aktarılacağı müjdelenirken ne yazık ki TOKİ konutları bu imkândan mahrum kalmış.   

Özetleyecek olursak; 700’den fazla dairenin olduğu bildirilen TOKİ konutlarında oturan vatandaşlar milletvekillerine, vali, kaymakam ve belediye başkanlarına şöyle sesleniyor: 

Artık üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz. Bizleri, başkalarının yaptığı hataların bedelini ödemeye mahkûm etmeyin…

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme