Nemrutu 2022 yılının ilk 9 ayında 220 bin kişiyi ağırladı.

Nemrutu 2022 yılının ilk 9 ayında 220 bin kişiyi ağırladı.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki yer alan Nemrut Dağı her geçen gün artan ilgiyle ziyaretçi sayısını artırıyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti çeken dünya mirası Nemrut Dağı'nı 2022 yılının ilk 9 ayında 220 bin kişi ziyaret etti.

Doğu ve batı medeniyetlerinin kesişme noktasında bulunan, 2 bin 150 metre rakımıyla "Güneşin doğuşu ve batışının dünyada en güzel izlendiği yer" olarak bilinen Malatya’nın Pütürge sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde 150 metre çapında tümülüs ile pek çok dev esere ev sahipliği yapıyor.

DKMP bünyesinde bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Nemrut Dağı tarihi milli parkı 13 bin 827 hektarlık alan üzerinde bulunuyor.

BÖLGENİN TARİHÇESİ

Dağ, eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller millî park içinde kalan kültürel değerler arasında yer alıyor. Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunuyor. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer alıyor. Aslanın üzerinde 16 ışından oluşan 3 adet yıldız vardır ve bunların Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil etmekte olduğu sanılmaktadır. Tarihte bilinen en eski horoskop olma özelliğine sahip. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yontulmuş. Bu anlamda Nemrut Dağı'na "batı ve doğu uygarlığının köprüsü" denebilir.

Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.

Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme