Odun ve kömür fiyatları tavan yaptı

Odun ve kömür fiyatları tavan yaptı

Havaların soğuması, sıcaklıkların yerini soğuk havalara bırakması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşlar odun ve kömür alımına başladı. Artan odun ve kömür fiyatları vatandaşların belini büküyor. Geçtiğimiz yıl tonu 900 ile 1100 TL arasında değişen odun fiyatları bu yıl 1750-2800 liraya yükselirken, geçtiğimiz yıl 3 bin ile 3 bin 300 TL arasında satılan kömürün tonu 7 bin ile 8 bin lira arasında satılıyor. Yerli kömürün tonu ise 4 bin liradan satılıyor.

 


Kömür ve odun fiyatlarının arttığını belirten kömür satıcıları, "Bu sene biz fiyatlara yetişemiyoruz. Geçen seneki fiyatlarla kıyasladığımızda fiyatlar üç kat artmış. Dünya genelindeki enerji krizinden dolayı fiyatlarımız aşırı derece arttı" dediler.

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından kömür ve odun fiyatları cep yakıyor. Odun ve kömür satış fiyatlarının geçen seneye göre arttığını belirten kömür satıcıları, bir ton kavak odunu bin 750 lira, meşe odunu 2 bin 800 liraya satılırken, bir ton ithal kömürün fiyatı 7 bin ile 8 bin lira arasında değiştiğini, yerli kömürün ise 4 bin liradan satıldığını açıkladı. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir ailenin asgari ısınma tutarı geçtiğimiz yıl 4 bin 500 lirayken, bu yıl yaklaşık 12 bin liraya dayandı.


Kömür ve odun fiyatlarına değinen kömür satıcıları, "Petrol ve dolar kurundaki yaşanan dalgalanmalar sonucu kömür ve odunun fiyatı yükseldi. Özellikle Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı ithal kömürün fiyatı çok arttı. Geçtiğimiz yıl ithal kömüre rağbet çoktu. Bu yıl fiyatların artmasından dolayı vatandaşlarımız rotayı yerli kömüre çevirdi. Geçen sene tonunu 3 bin 300 liraya sattığımız kömürü bu sene 7 bin ile 8 bin TL arasında satıyoruz. Şırnak kömürünün tonu bile 4 bin lirayı geçti. Yine aynı şekilde geçtiğimiz yıl bin 100 liraya sattığımız odunu bu sene kavak odunu bin 750 liraya, meşe odununu 2 bin 800 liraya satıyoruz. Özellikle kömür fiyatları aldı başını gidiyor. Yetkililerin vatandaşlara yardımcı olması gerekiyor. Biz elimizden geldiğince fiyatlarda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kar oranlarımızdan fedakarlık yapıp daha uygun maliyetle vatandaşların rahatlıkla odun ve kömürünü alabilecek seviyede tutmaya çalışıyoruz. Bizlerinde yapabileceği çok fazla bir şey yok. Maliyet artışlarına ne kadar dayanabileceğimizi bilemiyoruz" diye konuştular. (Rıdvan Can)(BHA)

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme