Prof. Dr. Naci Görür'den Kayseri ve Sivas depremi paylaşımı

Prof. Dr. Naci Görür'den Kayseri ve Sivas depremi paylaşımı

Kayseri ve Sivas’ta yaşanan depremlerin ardından Deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından, “Benim beklentim çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır.” Sözlerini kullandı.

Kayseri’de peş peşe yaşanan 4.7, 4.4 ve 4.3 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sivas’ta 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Konuyla ilgili Deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Görür; “Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4.9 ve 4.2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon Kaf’tan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’te depremlerin şiddeti yer yer 8 olmuştur. 1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’te 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur. Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif… Fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır.” İfadelerini kullandı. (Büşra İrem Çam – Birlik Haber Ajansı)

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme