Son yıllarda yaşanan bölgesel kuraklıklar tarımsal üretimi de etkilemektedir.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek küresel iklim değişikliği bölgemizde hissedilir şekilde farklı iklim şartlarının yaşanması ile hissedildiğini açıkladı.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek küresel iklim değişikliği bölgemizde hissedilir şekilde farklı iklim şartlarının yaşanması ile hissedildiğini açıkladı.

Başkan Çiçek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere küresel iklim değişikliği bölgemizde de hissedilir şekilde farklı iklim şartlarının yaşanması ile hissedilmektedir. Geçmiş yıllara göre sıcaklıkların artması, yağış rejimlerinin değişmesi, mevsim kaymaları başta olmak üzere birçok iklim olaylarında alışılagelenin dışında yaşanmaya başlamaktadır. Bu ise en çok tarımsal üretimi etkilemektedir. 
Bölgemizde yapmış olduğumuz yaklaşık son 20 yıllık takipte iklimin tarımsal üretimi etkileyecek ürün desenlerinin değişmesine neden olacak, üretim alanlarının değişmesi, kuraklık, ani ve aşırı yağışlar nedeniyle sel ve su taşkınlarının artması, erozyon olaylarının artması gibi çevre ve tarımsal üretim için olumsuzluklar yaşanmaktadır.
Bahse konu iklim değişikliğinin bölgemizde en çok hissedilen değişim ise yağış rejimlerinin değişmesi, dolayısı ile su kaynaklarında azalma buna bağlı olarak dönemsel olarak yaşanan kuraklıklardır.  
Son yıllarda yaşanan bölgesel kuraklıklar tarımsal üretimi de etkilemektedir. Özelikle tarımsal sulama da kullanılan baraj ve göletlerde zaman zaman yetersiz doluluk nedeniyle sezon ortalarında su temininde problem yaşanmaktadır. 
Bu gerçeklerle her geçen gün azalan su kaynaklarına karşılık artan su ihtiyacının denkleştirilmesi ise yeni tedbir almakla mümkün olacaktır. Bu gün özelikle tarımsal sulamada kullanılan baraj ve göletlere ait kanallar miadını doldurmuş, kayıp kaçakların %50 üzerine çıkmış bu ise zaten yetersiz olan su kaynaklarımızın heba edilmesine neden olmaktadır. Her tarımsal üretim sezonu öncesi yenilediğimiz bu konuyu yine mevsimi gelmeden tedbirler almamız açık kanalları kapalıya çevirmemiz ve bu çalışmayı da daha fazla geciktirmeden yapmamız gerekmektedir.
Aksi halde yeterli su bulamayan üreticiler yeraltı sularının aşırı kullanılması neden olmaktadır. Bu ise daha büyük bir felaketle karşı karşıya kalmamız neden olacaktır. Hem yeterli yağış alınmaması hem aşırı ve kontrolsüz su kullanımı uzun vadede altından kalkılamayacak sorunları da beraberinde getirecektir.  
Konuyla ilgili üreticilerimize uyarı ve tavsiyelerimiz ise bahsettiğimiz iklim şartlarını göz önünde bulundurarak su kaynağına göre toprak yapısına göre ürün deseni oluşturmalarıdır. Popilis yaklaşımlarla bahçe tesisi etmek, ürün ekmek gerek ekonomik olarak zarar etmememize gerekse de beklentilerimizin emeklerimizin doğal kaynakları ile ülke kaynaklarının boşa harcamamıza neden olacaktır. 
Son yıllarda piyasada değer bulması Pazar sorunu yaşamaması nedeni ile özellikle kayısı bahçeleri kurulmaktadır. Ancak bu ürünün yetişip yetişmeyeceği, iklim faktörleri, su kaynakları, işçilik temini gibi birçok faktörler göz ardı ediliyor. Daha sonra ise 5-6 yılda bir ürün almak zorunda yada hastalık ve zararlılarla baş edememe durumuyla karşılaşmaktadırlar. Bu konuda öncelikle teknik destek almaları uzun vadede emeklerinin boşa gitmemesine bekledikleri kazancıda sağlamalarına nedene olacaktır.”dedi.
 

Bakmadan Geçme