Stresin Olumsuz Etkilerine Dikkat!

Uzman Klinik Psikolog Havva Tecer konu hakkında bilgiler verdi.

Stres günlük hayatın içerisinde kişide oluşan ruhsal gerilimdir ve kişiyi olumsuz olarak etkileyen çoğu zaman sağlığı tehdit eden bir durumdur.

Günlük hayatın içinde olan var olan stresi kontrol edemediğimiz zaman vücudumuzda beklemenmedik ağrılara neden olmaktadır ve ciddi sonuçlarla karşı karşı kalınabilmektedir. 

Stresin Vücuda Etkileri

*Araştırmalar sonucu stresin eklem ve kaslarda ağrılarına neden olduğu, buda fibromiyalji hastalığını tekleyerek kişinin hayatını yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebildiği görülmüştür. Fibromiyalji hastalığına depresyon, yorgunluk ve uykusuzluk eşlik edebilmekte ve genellikle kadınlarda daha fazla görülebilmektedir.

*Stres vücuda baskı yaptığında aşırı uyarılma meydana gelebilmekte bu uyarılma ruh hali aşırı öfkeyi tetiklemekte ve ruh halinde beklenmedik değişiklere neden olabilmektedir.

*Stres bağırsak ve mide rahatsızlıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Mide problemlerinin zeminini stres oluşturmaktadır. Aşırı stres durumunda şişkinlik, gaz, gibi rahatsızlık verici kişinin hayat kalitesi bozan sağlık sorunu olarak ortaya çıkabilmektedir.

*Stres gece diş sıkma çenede, başta ve omuzlarda ağrıya gerginliğe neden olabilmektedir.

*Stres taşikardi, kalp ve ciğerleri etkileyebilmektedir. Kalp krizine, yüksek tansiyon hastalığına zemin oluşturmaktadır.

Stresle baş edebilme yolları

Sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Sağlıklı beslenmek kendiniz için yapacağınız ilk adım olmalıdır.

Vücudunuza uygun egzersizler yapmaya dikkat etmelisiniz ( düzenli yürüyüşü hayatınızın bir parçası haline getirmeli, kendinizi dinç ve güçlü tutacak egzersizlere yönelmelisiniz)

Stresli durumlarda nefes egzersizlerini uygulamanızda fayda vardır.

Zaman yönünden stres yaşadığınız durumlar varsa zamanınızı daha etkili kullanmaya özen göstermelisiniz ( örneğin, yapmanız gereken bir işi son ana bırakmadan rahat bir zamana yayarak bitirmeye dikkat edilmelidir).

Çevrenizde size iyi gelecek insanlarla görüşmek paylaşımda bulunmak stresinizle baş etmenize yardımcı olacaktır.


 

Bakmadan Geçme