
YALANDAN EHVEN!
Mir Murat Demir
Yalan ki her şekli, her türlüsü kötüdür, söyleyen de benimsenmez. Yeni yeni bir akım vardır ki pembe yalan diye adlandırıp kabul edilebilir diye bir sınıflandırılmaya başlanan türleri var yalan söylemenin. Doğaldır, hangisi yalan hangisi pembe yalan muamma diye düşünmeye başlıyoruz. Ne yalanlar silsilesi ne de pembe yalan diye tanımlananları toleranslı göremem de, Yozgat yöresinden bir halk hikâyesi, yaşanmışlık var ki, o bölgede dilden dile pelesenk olmuş ki, çok daha akıllıca.
*
Bizim İt Buraya Balta Getirdi mi?
Bizim oralarda alakasız durumlar için söylenen bir cümle vardır. "Bizim it buraya balta getirdi mi?" Bugün sizlere onun öyküsünü yazmak istiyorum.
Eski zamanlarda benim memleketim olan Yozgat iline bağlı Akdağmadeni ilçesinin bir köyünde, Ali isminde bir genç yaşarmış. Ali Ayşe isminde bir kıza âşık olmuş. Bu durumu aileler duyunca, bu iki genci nişanlamışlar. Tabi Ali âşık Ayşe’sini çok seviyor, özlüyor, onu görmek istiyormuş. O zamanlarda, açıktan insanlar içinde nişanlı da olsa çiftlerin görüşmesi, ayıp karşılandığı için yasakmış. Ali ve Ayşe'de bu durumu bildikleri için gündüzden sözleşmişler. Ayşe Ali'ye; "bu gece el ayak çekilince, yani herkes uyuyunca bize gel, ben seni pencerede bekleyeceğim" diyor. Neyse gece oluyor. Vakit 23.00'ı bulduğu zamanda Ali nişanlısının evinin avlusuna giriş yapıyor. Aksilik bu ya, tam o sırada Ayşe’nin babası Mehmet amca, ayakyoluna (tuvalete) gitmek için avluya çıkıyor. Bir anda ikisi de avlunun ortasında burun buruna geliyorlar. Mehmet amca damadı Ali'yi görünce şaşıyor; "hayırdır damat, gecenin bu saatinde burada ne işin var" diye soruyor. Ne diyeceğini şaşıran Ali de kekeleyerek;" şeyy, balta kayboldu da, bizim it buraya balta getirdi mi diye soracaktım; diyor.
*
Yalan kötü, kötüdür ki bu tespitte hemfikirizdir. Olmaz mı, olur, illa ki damat ali gibi gerçekleri alenen söyleyemeyeceğimiz durumların içinde kalmamız, gerçekleri alenen söyleyemeyeceğimiz hallerin içinde buluruz kendimizi. Yalana karşı olmamız da hemfikirdik, damat ali gibi gerçekleri söyleyemiyorsak ama mutlak bir şeylerde söylememiz şart, cevap yalana en yakın gibi görünse de çok da absürt değil, ben sevdim, dilerim hiç ihtiyaç duymazsınız.