Zirisa Şirvan Yücel

Karakter Olgusu

Zirisa Şirvan Yücel

Karakter olgusu çok önemli bir konu, karakteri etkileyen nelerdir? Nasıl şekillenir?
Bu ve buna benzer sorunları Dünya Değişim Akademisin deki Değişim Uzmanlarına sordu. Çok etkileyici bilgiler edindik.  Bu bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.


Karakter, çevresel faktörlerle ve deneyimlerle ortaya çıkan, ta çocukluktan beri öğrenilmiş bir olgudur. Genelde karakter kalıtımdan etkilenmez ve çocukluktan itibaren yavaş yavaş gelişerek yetişkinlik döneminde son hâlini alır.

Toplumda "karakter", "mizaç" ve "kişilik" olgularının sıklıkla karıştırıldığı ve hatta anlam olarak birbirinin yerine bile kullanıldığı gözlemlenmektedir. Bu kitap karakter, mizaç ve kişilik olgularının herkes tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Aslında olgunlaşma sürecinde karakteri işlemek, geliştirmek, değiştirmek ve dönüştürmek mümkündür. Özellikle tekâmül eden insan; karakterini pozitif yönde değiştirebilir, geliştirebilir ve dönüştürebilir.

Peki, mizaç nedir? Genellikle mizaç bireyin doğuştan gelen duygusal, düşünsel, davranışsal özelliklerini belirleyen yatkınlıkları ve eğilimleridir. Bu özellikler halk arasında "iyi" ve "kötü" olarak sınıflandırılsa da "iyilik" veya "kötülük", sahip olunan özelliğin nasıl kullanıldığıyla ilgilidir.

Mizaç, karakter ile birleşerek kişiliği meydana getirir. Peki, kişilik nedir? Kişilik genetik ve ekolojik yani kalıtsal ve çevresel faktörler tarafından belirlenen duygu, düşünce ve davranış biçimidir. Keza kişilik karakter ve mizacı içermektedir.

Yani sosyo-kültürel etkileşimle öğrenilen karakter ve doğuştan genetik olarak getirilen mizaç, kişilik olgusunun bileşenleridir. Bu arada kişilik, herkeste parmak izi gibi eşsiz, tekrarlanmayan ve biriciktir.

Yazarın Diğer Yazıları