Yeni Cami'deki Eksikliklere Esnaf ve Cemaat Tepkili…

Yeni Cami'deki Eksikliklere Esnaf ve Cemaat Tepkili…

Restorasyon sürecinde büyük tepkiler gören Yeni Cami’de eksiklikle halen giderilmedi. Yalapşap yapılan şadırvanı, çalışmayan doğalgaz sistemi, tarihi kapıların kayıp kolları, yerine tekrar yapılmayan müezzin mahfili gibi eksiklikler cami cemaati tarafından büyük tepki görüyor
Ayrıca Camii girişi kapısına kış mevsimi olması hasebiyle kapı önüne perde olması gerektiğini belirttiler. 
24 Ocak 2020’de yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremde ciddi hasar gören, 2 yıl içinde ayrı ayrı projelerle ana yapısı tamamen onarılan ve güçlendirilen Yeni Cami de restorasyon sonrası eksikler Cami Cemaati ve çevre Esnaflar tarafından tepki gördü.
Restorasyon sonrası adeta yarı yolda bırakılan Yeni Cami eksiklikleri ile vatandaşın gündeminde.
Gazetemiz muhabirlerine konu ile ilgili şikayetlerini ileten vatandaşlar, eksikler ile ilgili yetkililerden destek bekliyor. 
“DOĞALGAZ KAZANI İÇİN BACA BIRAKILMADI”
Kış ayına girilen ve havanın -4 derecelere kadar düştüğü Malatya’da vatandaş Yeni Cami’de üşüyerek namaz kılıyor. Doğalgaz kazanının bacasının eski şadırvanın içinden geçirildiğini, baştan savma yapılan yeni şadırvanda doğalgaz için baca bırakılmadığını ifade eden Cami Cemaati,” Vatandaş namaz kılmaya geldiğinde üşüyor. Şehrin merkezinde olan bir camiyi ısıtamıyoruz. Bunun nedeni ise kazan için baca bırakılmamış. Bu durumu firmaya dernek vasıtasıyla ilettik ama gelip bir delik açtılar üzerine bir boru takıp gittiler. Ne baca kazana uyuyor ne de kazan bacaya.” Dedi. 
“ŞADIRVAN BAŞTAN SAVMA YAPILDI”
Daha önce Yeni Caminin Kuzey cephesine duvar şeklinde örülen ve kamuoyunda büyük tepki görünce kaldırılmak zorunda kalınan blok çeşmeler şadırvana dönüştürülmüştü. İlgili firmanın şadırvanların üstünün kapatmadığından ve engelli tuvaletinin bulunduğu alan için kapı konulmadığından şikayetçi olan vatandaşlar,” Önce caminin ön yüzünü kapatacaklardı. İtirazlar sonunda çeşmeleri kaldırdılar eski şadırvanın yerine garip bir şadırvan yaptılar. Ne üstü kapatıldı, ne de kapı konuldu. Şadırvan demeye bin şahit. Caminin elektrik panosu o şadırvanın iç kısmında. Pano açık bir şekilde duruyor. Üstünün kapatılması lazım.” diye konuştu.
“KAPI KOLLARI VE HİDROLİĞİ YOK”
Tarihi 1843’e dayanan ve defalarca restorasyon gören Yeni Caminin yaklaşık 100 yıllık kapılarının kollarının restorasyon sürecinde kaybolduğunu ifade eden Cami Cemaati,” Camimizin kapısı yaklaşık 100 yaşında. Deprem sonrası restorasyona girdi burası. Firma iş bitince kapıyı taktı. Kapının kollarının olmadığını gördük. Caminin yan taraftaki kapısının ise kilidi tamir edilmek yerine tarihi kapının yapısı bozularak rastgele bir kapı kolu eklenmiş yanına. Kapının üst kısmında cami derneği tarafından alınan hidrolik kol vardı. O kolda yeniden yerine konulmadı.” Dedi.
“FISKİYE VAR SU TESİSATI YOK”
Caminin avlusuna yapılan fıskiye havuzu ile ilgili iddiada bulunan vatandaşlar,” Caminin avlu kısmının tam ortasına büyük bir fıskiye yaptılar. Ama işin tuhaf tarafı bu fıskiyenin tesisatı yok. Etrafında taşma durumuna göre gider konulmamış. Sadece göstermelik bir beton levha var o kadar. Ya iş tam yapılsın ya da bu işlevsiz şey kaldırılsın.” Sözlerini kullandı. 
“MÜEZZİN MAHFİLİ YERİNE CAMDAN ODA”
Cami içerisinde bulunan müezzin mahfilinin sökülerek yerine yapılan camlı odanın işlevsiz olduğunu ifade eden Cami Cemaati, ”Camimizin içinde müezzin mahfili vardı. O mahfilin alt kısmı imam ve müezzin odası olarak kullanılıyor, üst kısmı ise içeriden çıkan merdiven ile namaz esnasında kullanılan müezzin mahfiliydi. Tadilatta bu kısmı yıktılar. Yerine üstü ve etrafı camdan olan dar bir oda yaptılar. Bu oda eski odamızdan ve mahfilden küçük. İç kısmındaki mobilyalar ise yerine yapılmadı. Ayakkabılıklarımız vardı. Eskilerini hep söküldü. Yerine yapılan ayakkabılıklar ise kalitesiz. Bu konuda yetkililerimizden destek bekliyoruz.” Dedi. 
 

Pusulamalatya
Yorumlar 1
Mahmut ataş 04 Ocak 2023 19:52

Bu duyarlı davranışından dolayi tesekur ederim keşke siyasilerimiz ve diyanet görevlilerimiz de sisin kadar duyarlı olsa bu güzide tarihi camimizi cemaatin rahat ve sağlıklı bi halde namazlarını eda edecekleri bi hale getirseler insallah bu yanınızdan sonra gerekennyapilir

Bakmadan Geçme