• Haberler
  • Malatya
  • Zelyurt'tan Stratejik Çıkış: Türkiye Enerji Merkezi Olmalı

Zelyurt'tan Stratejik Çıkış: Türkiye Enerji Merkezi Olmalı

İl Başkanı Erdoğan Zelyurt, küresel güç dengelerinin yeniden şekillendiğini belirterek Türkiye'nin Afro-Avrasya ekseninde bağımsız bir 'üçüncü kutup' olabileceğini söyledi.

Anahtar Parti İl Başkanı Erdoğan Zelyurt, küresel güç dengelerinin ABD’nin Pasifik merkezli stratejisi ile Asya’nın yükselen aktörleri arasında sıkıştığını belirterek, Türkiye’nin bu denklemde bağımsız bir “üçüncü kutup” oluşturma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

MIST ekonomileri çerçevesinde Türkiye’nin Meksika, Endonezya ve Güney Kore ile birlikte yeni ekonomik güç merkezleri arasında yer aldığını vurgulayan Zelyurt, dolar dışı ticaret arayışları, enerji ticaretinde alternatif ödeme sistemleri ve bölgesel finansal iş birliklerinin Türkiye’nin stratejik vizyonunda önemli bir yer tutması gerektiğini söyledi.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Zelyurt, Avrupa’nın enerji güvenliği açısından Türkiye’ye duyduğu yapısal ihtiyacın ilişkilerin yeniden ele alınmasını zorunlu kıldığını belirtti. Türkiye’nin AB ile ilişkilerde pasif bir konumu kabul etmemesi gerektiğini dile getiren Zelyurt, enerji güvenliği ve bölgesel istikrar temelinde yeni bir ortaklık modelinin gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Zelyurt, Türkiye’nin Balkanlar, Orta Doğu, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Orta Asya’yı kapsayan Afro-Avrasya coğrafyasında yalnızca bir transit ülke değil, aynı zamanda barış garantörü ve yumuşak güç merkezi olması gerektiğini söyledi. Enerji hatlarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda barış ve güven inşa eden hatlar haline dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin enerji koridorundan enerji merkezine dönüşmesi için atılması gereken adımları da sıralayan Zelyurt, Hürmüz Boğazı’na alternatif karasal güzergâhların geliştirilmesi, ulusal enerji depolama kapasitesinin artırılması ve kaynak çeşitliliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Enerji diplomasisinin dış politikanın temel unsurlarından biri haline getirilmesi gerektiğini belirten Zelyurt, Türkiye’nin yalnızca enerji geçişinden gelir elde eden bir ülke olmaması, aynı zamanda fiyatlama, ticaret, depolama ve finansman süreçlerinde söz sahibi bir merkez haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamasının sonunda Türkiye’nin enerji politikasının ekonomik refahı artıran, cari açığı azaltan ve bölgesel barışı destekleyen bir anlayışa dayanması gerektiğini belirten Zelyurt, “Türkiye, Afro-Avrasya vizyonuyla sadece bir enerji koridoru değil, aynı zamanda üçüncü kutbun stratejik merkezi olabilir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme