Adaçayı Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Demlenir?

Salvia officinalis veya adaçayı odunsu gövdeleri, gri yaprakları ve mavi veya mor çiçekleri olan çok yıllık

Adaçayı Nedir?

Salvia officinalis veya adaçayı; odunsu gövdeleri, gri yaprakları ve mavi veya mor çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Lamiaceae nane ailesine aittir. Dünyanın birçok yerinde doğallaştırılmakla birlikte Akdeniz bölgesine özgüdür. Uzun bir tıbbi ve mutfak kullanım geçmişine sahiptir ve bugün süs bahçe bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Adaçayı Faydaları Nelerdir?

Adaçayı özellikle çok çalışan ve günlük hayatında rahatlamaya ihtiyaç duyan birçok kişinin düzenli olarak tükettiği bitki çaylarından biridir. Adaçayı, sindirimi kolaylaştırdığına ve hızlandırdığına inanılan bitki çaylarından biridir. Özellikle stres kaynaklı hazımsızlığa iyi geldiğine inanılan adaçayı, günde bir bardak tüketildiğinde mide ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayarak sindirime yardımcı olabiliyor. Adaçayı, düzenli kullanıldığında başta karaciğer  olmak üzere birçok organı toksinlerden arındırarak sağlığınıza iyi gelebilir. Bağışıklık sistemini  güçlendirdiği söylenen adaçayı, özellikle kış aylarında düzenli kullanıldığında soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere birçok hastalığı önleyebilir ve hastalıklardan iyileşme süresini kısaltabilir.  Strese karşı oldukça etkili olduğu iddia edilen ada çayı, sakinleştirici özelliği sayesinde yoğun stresi atabilir ve sizi  daha sakin bir ruh haline sokabilir. Adaçayı uyku getirir mi sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Adaçayı, uykuya daha eğilimli bünyelerde hızlı ve kolay bir şekilde uykuya dalmalarına yardımcı olabilir. Ağız yaralarına ve ülsere iyi geldiğine inanılan Adaçayı, sadece bir veya iki kullanımdan sonra ağız ülserlerini iyileştirmenize yardımcı olabilir. 
Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayı yapmak için taze veya kurutulmuş adaçayı yaprakları kullanabilirsiniz. 200-250 ml kaynar suya yaklaşık 2 gram adaçayı eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yapraklar süzülür ve bir bardağa servis edilir. 

Poşet çay yapmak için; bir poşet adaçayı bir bardağa koyun, 200 ml sıcak su ekleyin ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Adaçayı çayının çok uzun süre demlenmesi tavsiye edilmez çünkü uzun süre demlenmesi çayın tadını acılaştırabilir. Evde French Press varsa ada çayı yapmak için kullanabilirsiniz. İlk olarak, cam kabı ısıtmak için biraz su ekleyin. Daha sonra üzerine adaçayı yapraklarını koyun ve sıcak su ekleyin. 5-10 dakika demlendikten sonra, aşağı bastırın ve çayı bardağa dökün. Yaprakları bu şekilde süzmek gerekmediğinden, bitki çayını yapmak için french press kullanmak daha pratiktir. 

Bakmadan Geçme