Çağdaş Dönemde Tarih Eğitimi Webinarı

İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNÜGAM) tarafından

İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNÜGAM) tarafından Kazakistan L. N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi, Kazakistan Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova’nın katılımıyla “Çağdaş Dönemde Tarih Eğitimi” başlıklı Webinar düzenlendi.

Webinara, İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı ve İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramilya Yarulina Yıldırım, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Çakmak, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vefalı Enser, İnönü Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Sami Durak ve pek çok lisans ve lisansüstü derecede öğrenci katıldı.

İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Yusuf Ziya Söylemez’in moderatörlüğünde gerçekleşen programda Kazakistan L. N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi Kazakistan Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova’nın katılımıyla “Çağdaş Dönemde Tarih Eğitimi” sunumunu gerçekleştirdi. 

Konuşmasının başında Kazakistan tarihine değinen Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Kazak halkı zengin bir tarihe sahiptir. Kazak tarihi ve Avrasya tarihi ayrılmaz bir bütündür.  Sovyet hâkimiyeti döneminde Kazak halkının tarih bilinci değiştirilmek istenmiştir. Bugün Kazakistan tarihi yeni bir başlangıç sürecine girmiştir. Toplum maneviyatının yeniden canlandırılması amacıyla yeni adımlar atılmaktadır. Kazakistan tarihi ele alınırken maksimalist bir yaklaşımdan kaçınmak ve bilimsel açıdan bakmak gerekmektedir. Tarihi hafızası olmayan toplumlar bozulmaya mecburdur. Tarihin bilimsel açıdan incelenmesi ancak bütün halinde ele alınması ile mümkündür. Tarihin kendisi halkın eğitimcisidir. İnsanların anavatanlarının ve uluslarının tarihini bilmeleri vatanseverlik ve toplum sevgisi bakımından önemlidir. Tarihin incelenmesi toplumdaki farklı kesimlerin ideallerini ortaya koyması yönünden de kıymetlidir. Uluslararası çağdaş tarih bilinci oluşturmaya çalışılırken onları çatışmalara itmemek ve toplumların dinamik gelişimine katkıda bulunmak için tarih tüm yönleri ile incelenmelidir. Günümüzde Kazak tarihi Sovyet ideolojisinden kendini kurtararak yeni bir tarih oluşumu gerçekleştirmiştir. Kazak tarihçiler son dönemde yeni bir bakış açısı ve arşiv belgelerine dayanarak Kazak tarihinin bilinmeyen sayfalarına ışık tutmaktadır.”

Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova. tarih bilincinin ülkelerin kaderini belirlemede ve toplum bilincinin şekillendirilmesi için yardımcı olduğunu ve tarihçilerin olayları doğru biçimde yorumlamasının birey ve toplum psikolojisini bilmesi ile mümkün olduğunu söyledi.

Programda İnönü Üniversitesi ve Kazakistan L. N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi arasında çift diploma veren bir anlaşma yapmak isteğini dile getiren Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova ülkesi Kazakistan’daki tarih eğitimi hakkında şunları söyledi: 

“Ülkemizde tarih eğitimi 4 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisans ve 3 yılda doktora programı olmak üzere verilmektedir. Üniversitemizde genel tarihin yanında Kazak tarihi ve dünya tarihi de verilmektedir. Lisans ve yüksek lisans tarih eğitimi kazak ve Rus dilinde verilirken,  Doktora eğitimi ise bu seneden itibaren İngilizce olarak verilmektedir. 2018’den itibaren üniversitemizde yüksek lisans eğitiminde Rusya ile yapılan protokol ile çift diploma verilmektedir.  Pandemi dönemine kadar öğrencilerimiz Rusya’da eğitim alırken pandemi ile birlikte online eğitimlere geçilmiştir. Altay üniversitesinde yüksek lisans öğrencilerimiz 1.5 yıl kendi ülkelerinde eğitim alırken, bir sömestr döneminde ise öğrencinin tercihine bağlı olarak eğitimine isterse online katılabilmektedir. Biz üniversite olarak önümüzdeki yıl bu programlara lisans eğitimi de dâhil etmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimizin ilk iki yılı kendi ülkesinde, son iki yılı diğer üniversitede geçirmesi planlanmaktadır.”

Konuşmasının sonunda bu programın yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova bu imkânını sunan İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Programa katılan İnönü Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire başkanı Sami Durak ise İnönü Üniversitesinin imkânları ve öğrenci değişim programlarına dair açıklamalarda bulunarak Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova tarafından anlaşma yapılmak istenen çift diplomalı programa dair çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

Program’ın kapanış konuşmasını yapan İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak katılımlarından dolayı Doç. Dr. Ganizhamal Imankyzy Kushenova’ya teşekkür etti.

Program soru-cevap bölümü ile son buldu.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme