Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Irak'ın topraklarını PKK'dan temizlemesini bekliyoruz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Irak'ın topraklarını PKK'dan temizlemesini bekliyoruz'

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını eli kanlı bu terör örgütünden temizlemesidir” sözlerini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani, Ankara’yı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak halkına ve hükümetine depremde ettikleri yardım için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyareti Irak halkının dostluğunun bir nişanesi olarak görüyorum. Devlet millet el ele vererek dost ve kardeşlerimizin de desteğiyle inşallah depremin yaralarını saracak, afetin izlerini de sileceğiz” sözlerini kullandı.

Erdoğan sözlerine şu açıklamalarda bulundu:

Sayın Başbakanla görüşmemizde, ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Terörün her türlüsüne karşı top yekûn mücadele kararlılığımızı teyit ettik. Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararımızı vurguladık ve bu vesile ile de çalışmayı yürütecek olan bakan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz.

Ankara Bildirisi ile hedef doğrultusunda ortak kararlar alınacağını kaydeden Erdoğan, kalkınma Yolu'nun sadece Türkiye ile Irak için değil tüm bölge için stratejik önemi haiz yüksek bir proje olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu ifadelerle devam etti:

Bölgesel iş birliğini güçlendirecek, ticaretimizi geliştirecek, beşerî münasebetlerimizi tahkim edecek bu proje ile diğer kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. Onların da katılımı ile Kalkınma Yolu Projesi’ni bölgemizin yeni İpek Yolu haline dönüştüreceğimize inanıyorum. İkili ticaretimizi daha da arttırma noktasında Iraklı kardeşlerimizle aynı hassasiyetleri paylaşıyoruz. İş insanlarımızın ve vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunların çözümüne dair fikir teatisinde bulunduk. Bunların yanı sıra güncel, bölgesel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu.

“Beklentimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanımalarıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün en büyük savunucusu da yine Türkiye’dir. Komşular arasında zaman zaman anlayış farklılıkları ortaya çıkabilir. Türkiye ve Irak, komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme kararlılığını daima göstermiştir. Bugün de aynı iradeyi ve ortaklık ruhunu devam ettiriyoruz. Bizler terörün acısını ve kanlı yüzünü çok iyi bilen, bunun bedelini ödemiş bir ülkeyiz. Terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmeyi görev addediyoruz. Sayın Başbakanla görüşmemizde ağırlıklı olarak PKK, DHKP-C, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelemizi de ele aldık. Bu örgütlerin her iki ülke için de tehdit oluşturduğu açıktır. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını eli kanlı bu terör örgütünden temizlemesidir. Terörle mücadelede Irak’la her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bu vesile ile tekrarlamak isterim.

Su meselesini çatışma değil, müşterek çıkarlarımıza hizmet edecek bir iş birliği alanı olarak değerlendiriyoruz. Irak’ın karşı karşıya bulunduğu acil su sıkıntısının farkındayız ancak Türkiye’de de yağışlar son 62 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. İklim değişikliğinin derinleştirdiği bir kuraklık döneminden geçiyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Irak’ın sıkıntısının giderilmesi için Dicle Nehri’nden bırakılan su miktarını 1 ay süreyle imkanlar ölçüsünde artırma kararı aldık. Sınır aşan sularla ilgili meselelerin üstesinden ancak akılcı ve bilimsel iş birliği ile gelebiliriz.

Geçtiğimiz yıl, 24 milyar doları aşarak rekor kıran ticaret hacmimizi daha da artırma potansiyeline sahibiz. Şüphesiz bu hedefe ulaşmak için ticaretin önündeki tarife dışı engel ve kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor. Kardeşim Sudani ile bu konuda hemfikir olduğumuzu memnuniyetle gördüm. (Büşra İrem Çam – Birlik Haber Ajansı)

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme