Otomotiv Teknolojileri

Otomotiv Teknolojileri

Teknoloji her alanda kendini göstermeye devam ediyor. Bu konuda etrafınıza biraz daha dikkatli baktığınızda, teknolojik cihazların olmadığı bir ortamda nasıl zorlu bir yaşam olduğunu kendinize sormaya başlıyorsunuz. Özellikle otomotiv dünyasında yaşanan teknolojik gelişmeler, bu sektörün bakım ve tamirinin yapıldığı oto sanayi sektörünün de oldukça işini kolaylaştırmış görünüyor.
    Otomotiv bakım-onarım sektöründe tecrübeli eleman bulmanın oldukça zor, yapılacak bakım-onarımların da yoğun olduğu bir dönemde, bilgisayar destekli otomasyon sistemlerinin yardımı ile arıza bakım – onarım sürecinde, arızayı tanımlama ve sorunu giderme aşamaları oldukça kolaylaştırılmış. Bir otomobilde yaşanan herhangi bir sorunda, önce sorunun nereden kaynaklandığı anlaşılmaya çalışılır, sorun motorunda ise usta sorunu anlayabilmek için motorun sesini dinler, gözle çalışma aşamalarını takip ederdi. Sorun otomobilin denge ve balans ayarında ise bu sefer otomobilin alt düzen olarak adlandırılan aks, dingil ve fren sistemine kadar bütün aşamaları kontrol edilirdi. Özellikle de 2. El otomobil almak isteyenler, iyi bir usta ya da otomobilden iyi anlayan birilerine rica eder, herhangi bir sıkıntısının olup olmadığı gözlemlenerek anlaşılmaya çalışılırdı. Otomobilde herhangi bir problem olmadığı düşünüldüğünde alışveriş başlardı.
    Yeni teknolojiler ile birlikte arabaların beyin adı verilen elektronik devre kontrol kartına takılan bir bilgisayar ve bu bilgisayarın içeriğinde çalışan bir program ile araçta çıkan arızaların ne olduğunu direk olarak öğrenebiliyor ve onarıma öncelikle bu kontrol kartında belirlenmiş parçadan başlıyorsunuz. Denge ve balans ayarları, fren sistemleri kontrolü gibi ayarları, aracı bulunduğu yerde bir otomasyon yardımı ile hareket ettirerek yapabiliyorsunuz. Oto expertiz programları ile aracın üzerine bağlanan bir ya da birkaç tarama cihazı ile üzerindeki boya kalitesini kontrol edebiliyor, araçtaki ezik ve çürükleri tespit edebiliyorsunuz. Araba alım satımlarında araçta oluşan tüm hasarları, yapılan arıza ve bakım-onarımları, özetle size gelmeden önce hangi aşamalardan geçtiğini,  expertizler yardımı ile kolayca öğrenebiliyorsunuz. Bununla birlikte şehir içerisinde her türlü yedek parçayı nerede bulabileceğinizi haritalı olarak gösteren internet arama teknolojisi de en büyük yardımcınız oluyor. 
    TOGG ile birlikte ülkemizde otomobil teknolojisi, yeni bir sürece giriyor. Elektrikli otomobil teknolojisi, bakım-onarım işlemlerinde de birçok aşamayı değiştirecektir. Elektrikli otomobil teknolojisi yaygınlaştıkça, İçten yanmalı motorların tamiri yerine elektrikli motorların tamiri başlayacak, zamanla şanzıman ve vites sistemleri ya değişecek ya da tamamen ortadan kalkacaktır. Çevre kirliliği oluşturan fosil yakıtların oluşturduğu karbon salınımı azalacak ve zamanla ortadan kaldırılacaktır. Teknolojik gelişmeler kendini her alanda göstermeye devam edecek, insanoğluna yaşam kolaylığı sağlayacaktır.    
Önder Sönmez-Bilgisayar Mühendisi   
             
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme